knjizara.com
Mussolini ante portas
italijanski fašizam i jugoslovensko susedstvo (1919-1925)

Milan Ristović (autor)

Mussolini ante portas
1430 din
U korpu

Viđenje fašizma očima savremenika uverljivo je prikazano na izvornoj građi. Zato je ova studija nužna korekcija svake naknadne pameti o fašizmu. Neostrašćena analiza bogatog materijala olakšava odgonetanje i uživljavanje u hegemoni smisao jednog doba s visine. Postoje kolektivne samoobmane savremenika fašizma, ali i pripisivanja potonjih generacija analitičara fašizma. Sadržaj ove knjige neposredno i posredno koriguje jednostranost obeju generacija...U ekspanziji „patriotskih“ studija, pristup ove knjige je usamljen. Onaj ko danas piše sa jugoslovenskog stanovišta izaziva podozrivost koju, međutim, treba shvatiti kao autentičnu pohvalu...
Iz recenzije prof. dr Todora Kuljića


Milan Ristović se opredelio za jedan savremen i višeslojan pristup temi... Sa stanovišta srpske istoriografije ovaj rad je važan zato što daje pregled kako se u pojedinim republikama, naslednicama Jugoslavije, danas gleda na ovu problematiku. Ovo je posebno značajno zbog preispitivanja stvarne uloge srpskog faktora nekada, najviših namera ondašnjih državnih rukovodilaca.
Iz recenzije dr Mileta Bjelajca

Iščitavajući i ukrštajući na nov način literaturu, objavljene izvore, štampu i periodiku, autor je uspeo da pruži odgovore i zaokruži brojna istoriografski vrlo kompleksna pitanja... Jedno od obeležja ovog dela, pored autorove bogate erudicije, predstavlja povezanost hronološkog sleda i problemskog pristupa u tumačenju istorijskih činjenica i procesa.
Iz recenzije dr Radmile Radić

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Italija , Jugoslavija , Fašizam
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Službeni glasnik; 2. izdanje, 2022; Broširani povez; ćirilica; 23 cm; 301 str.; 978-86-519-2752-5;