knjizara.com
Menadžment vrednosti i performansi preduzeća

Đorđe M. Kaličanin, Vukašin Kuč (autor)

Menadžment vrednosti i performansi preduzeća
4785 din
U korpu

Knjiga je namenjena kao udžbenik studentima Ekonomskog fakulteta za predmet Menadžment vrednosti na osnovnim akademskim studijama, a koristi se i kao literatura na predmetima Poslovna strategija i Strategijske finansije na master akademskim studijama. Pored studenata, knjiga je namenjena i menadžerima i investitorima koji se svakodnevno bave pitanjima iz oblasti menadžmenta vrednosti, strategijskih finansija i strategijskog menadžmenta. Iako

je fenomen stvaranja i maksimiranja vrednosti pretežno proučavan na području akcionarski orijentisanih ekonomija jer je to pitanje svih pitanja akcionarskih društava, taj fenomen postaje zadatak i obaveza menadžera preduzeća i u ekonomijama koje su bankocentrične i gde vodeću ulogu imaju društva sa ograničenom odgovornošću. Između ostalog, rast i prinos su pokretači vrednosti koji prevazilaze granice pravnih formi, a imanentna, odnosno intristična vrednost je zajednička kategorija za sve poslovne subjekte. Menadžeri su izloženi snažnom i vidljivom pritisku maksimiranja vrednosti za vlasnike, odnosno njihovog bogatstva u kratkom roku. Taj pritisak nije kompatibilan sa poslovnom strategijom čiji se efekti očekuju u dugom roku. Nekompatibilnost rađa nelagodnost i potrebu da se postave prioriteti. Postavljanje prioriteta zahteva ovladavanje znanjima i veštinama menadžmenta vrednosti i menadžmenta performansi.

Knjiga je napisana tako da omogući da se najpre razume i demistifikuje fenomen vrednosti i koncept menadžmenta zasnovanog na vrednosti (I deo), zatim da se razumeju merila stvorene vrednosti, kao i da se upoznaju osnove vrednovanja (II deo). Time se stiču znanje i veštine neophodne za ocenu i procenu vrednosti, kao i formulisanje strategija stvaranja vrednosti na nivou preduzeća (III deo) i na nivou poslovnih jedinica (IV deo). Da bi se obezbedile snažne poluge implementacije formulisanih strategija, neophodno je ovladavanje osnovama menadžmenta performansi (V deo). Time je napravljen pokušaj ne samo da se ukaže na to šta treba da se postavi kao cilj (izmerena, odnosno kvantifikovana vrednost), već i kako da se do njega i dođe (menadžment vrednosti). Ovakvo stremljenje autora je prirodni nastavak bavljenja strategijskim menadžmentom, koji je njihova primarna naučna disciplina.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Preduzeća , Menadžment
Ostali naslovi iz oblasti: Ekonomija

Izdavač: Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu; 2020; Tvrd povez; latinica; 24 cm; 389 str.; 978-86-403-1646-0;