knjizara.com
Međunarodna ekonomija

Dominik Salvatore (autor)

Međunarodna ekonomija
5985 din
U korpu

Ovo je prevod jednog od najčuvenijih svetskih udžbenika iz Međunarodne ekonomije. Udžbenik je deveto izdanje na engleskom jeziku, što je najbolja, tržišna potvrda činjenice da se ovde radi o izuzetnom štivu po kome se uči na preko šest stotina univerziteta u SAD, Kanadi i Evropi, i drugim zemljama engleskog govornog područja.

Kako će čitalac videti, Dominik Salvatore, autor ovog udžbenika, prilikom izrade svakog izdanja konsultovao je mnoge Nobelovce, čuvene profesore, direktore najvažnijih svetskih agencija i međunarodnih organizacija, što ovom udžbeniku daje nemerljivu akademsku relevantnost.
U ovom, devetom

izdanju zadržane su sve one njegove ključne osobine iz prethodnih izdanja koje su doprinele da ovaj udžbenik postane vodeći u SAD i svetu. Međutim, njegov sadržaj temeljno osvežen i proširen, tako da sada uključuje mnoge nove značajne teme i važne svetske tendencije.

Ovaj udžbenik daje prikaz svih ključnih principa i teorija koje su neophodne za razumevanje međunarodne ekonomije. Ovo se samom tekstu čini na intuitivan način, dok se rigorozniji stavovi izvode i prikazuju u dodatku na kraju većine poglavlja. Nadalje, najpre se izvodi pracijalna ravnoteža, pa se tek onda pristupa težoj analizi opšte ravnoteže (koja nije obavezna).
Na taj način, ovaj udžbenik je napravljen tako da bude fleksibilan i prevaziđen je nedostatak mnogih udžbenika međunarodne ekonomije koji su ili isuviše komplikovani, ili isuviše pojednostavljeni.

Knjiga je podeljena na četiri dela. Prvi deo (Poglavlja 2-7) obrađuju teoriju spoljne trgovine (tj. osnove i dobit od razmene). Drugi deo (Poglavlja 8-12) obrađuju spoljnotrgovinsku politiku (tj. prepreke u tokovima spoljne trgovine). Treći deo (Poglavlja 13-15) bavi se merenjem platnog bilansa, deviznim tržištima, i determinacijom deviznog kursa. Četvrti deo (Poglavlja 16-21) obrađuje makroekonomiju otvorene privrede ili makroekonomske relacije između domaće privrede i ostatka sveta, kao i funkcionisanje međunarodnog monetarnog sistema.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Međunarodna trgovina , Carine
Ostali naslovi iz oblasti: Ekonomija

Izdavač: Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu; 12. izdanje, 2018; Broširani povez; latinica; 24 cm; 736 str.; 978-86-403-1545-6;