knjizara.com
Ljubav u Orlovatu : Banatske i druge priče

Šimon A. Đarmati (autor)

Ljubav u Orlovatu : Banatske i druge priče
1256 din
U korpu

Kad čovek počne da čita zbirku priča „Ljubav u Orlovatu?, on se neminovno, od prvih reči seti nekih ranijih knjiga Šimona Đarmatija vezanih za Banat.
Jer i u ovim pričama, Banat je rodno mesto sećanja i pripovedanja o prošlosti, ali i o savremenim iskustvima i osećanjima pisca, o njegovom odnosu prema ljudima i svetu.
Čitanje knjige pokazaće, međutim, da se na početku zbirke nalaze priče tematski i smisaono vezane za Banat, ali da u centralnom delu rukopisa pisac odlazi i u druge prostore, u Beograd, Peštu, do Abacije ili do jezera Zaovine... Da namerava da otputuje u Suboticu ili sedi u kafani „Kod četiri lava“ u lepim Sremskim Karlovcima.
Na kraju ovog čitala

čkog putovanja kroz četrdeset priča, čitaoca će sačekati „Povratak?, kao poenta celog rukopisa i svojevrsni pozdrav čitaocima, Banaćanima i drugima do čijih će ruku ova topla knjiga stići.
Šimon Đarmati je realistički pisac koji u pisanju polazi, kako od priča koje je čuo ili čiji je svedok bio, tako i od vlastitih sećanja i doživljaja. U njegovim pričama i lirskim zapisima, Banat ima izdvojeno i povlašćeno mesto. Piščeva bogata iskustva i raznovrsna znanja omogućavaju mu da pripoveda interesantno i emotivno i da uvek ostane u granicama dobrog i plemenitog ukusa.
Vasa Pavković, književnik i književni kritičar
U Pančevu na Tamišu, toplog decembra 2020

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaće pripovetke
Ostali naslovi iz oblasti: Pripovetke

Izdavač: Sezam book; 2021; Broširani povez; latinica; 21 cm; 341 str.; 978-86-6105-240-8;