knjizara.com
Kratka istorija sveta za mlade

Hans Ernst Gombrih (autor)

Kratka istorija sveta za mlade
rasprodato

Kao što joj naslov kaže, ovo jeste Istorija sveta, ali napisana na jedan veoma neobičan način. To je knjiga koja bi mogla da počne rečima „Bio jednom jedan svet...“.
Ovo je, dakle, istinita bajka o evoluciji čovečanstva. Njena osnova nisu datumi i podaci, već krstarenje kroz vekove i putovanje kroz ljudska dostignuća i slabosti.
Pisana je za znatiželjne čitaoce svih uzrasta. Njen pun naslov nikako se ne sme potceniti, jer je namenjena deci svih godina, kao i roditeljima svih doba. Ne treba je nazivati „knjigom za decu“ jer ćete se prevariti.
Ovo je knjiga za čitanje naglas!
Tako je mnogi čitaju već sedamdeset godina. Autor ju je poslednji p

ut dopunio pred smrt 2001. u svojoj devedeset drugoj godini života.
Ključ uspeha ove knjige je u njenom jasnom, preciznom, opuštajućem, nepretencioznom tonu i jeziku. To je knjiga koja je, svojom svežinom i trajanjem, samu sebe stavila u istoriju.

Erihu H. Gombrihu, jednom od najistaknutijih naučnika dvadesetog veka, pošlo je za rukom nešto što nam danas izgleda gotovo nemoguće: da na malom broju stranica jasno i ubedljivo opiše čitavu istoriju sveta. Takav podvig do dana današnjeg niko nije uspeo ni da dostigne, a kamoli prestigne. S punim poverenjem u saznajnu radoznalost mladih čitalaca i svih onih drugih duhom mladih, Gombrih svojim lakim i slikovitim stilom tako živopisno predočava istorijski razvoj i preokrete i portretiše likove i njihove međusobne odnose da njegovi opisi složenog razvoja sveta omogućavaju čitaocu da ih iščita u jednom dahu.
Po autorovoj smrti 2001. godine rodila se zamisao da se ova knjiga, koja je već dotad bila prevedena na dvadeset jedan jezik i štampana u stotinama hiljada primeraka širom sveta, pojavi u neznatno izmenjenom, novom izdanju. U znak dubokog poštovanja prema neprevaziđenom podvigu ovog genija, čitaocima se nudi novo izdanje sa predgovorom piščeve unuke Leoni Gombrih, koja priču o nastanku ove knjige pripoveda iz porodičnog ugla.


Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Geopoetika; 2007; latinica; 24 cm; 233 str.; 978-86-7666-111-4;