knjizara.com
Kratka istorija fotografije

Jelena Matić (autor)

Kratka istorija fotografije
rasprodato

"To već dovoljno govori o velikoj praznini u izdavaštvu, koje se tiče fotografije", konstatuje ona, dodajući, da foto-monografija još i ima ali da su one najčešće pojedinačna i privatna izdanja. "Knjiga o istoriji i teoriji fotografije nema, ne samo u Srbiji, nego i u regionu. Ova knjiga nije značajna samo zato što je prva, jer su se i pre mnogi domaći autori bavili istorijom fotografije pojedinih perioda i pravaca, pojedinih programskih celina, ali nikada nije napravljena opšta, doduše, kratka istorije fotografije. Jelena Matić

se poduhvatila tog posla i ova knjiga se od mnogih razlikuje i po tome što ima jedan značajan deo - kratku istoriju fotografije u Srbiji. To je, neću da kažem zgodan priručnik za fotografe, predavače i za ljubitelje fotografije ali, svakako dobar podsetnik šta se sve dešavalo sa ovim danas najprisutnijim medijem", kaže Danilović. Ona smatra da je svaka istorija fotografije veoma subjektivna i da ih upravo to čini specifičnim.

"Kada se uporede razne istorije fotografije stranih autora i ova, videćete kako različiti ljudi različito vide fotografiju, gde stavljaju naglasak, kako je tumače. Naravno da je nemoguće napraviti iscrpnu istoriju fotografije zbog njene velike reproduktabilnosti i svaka je subjektivna i možda interesantna zato što je to niz pogleda na život fotografskog medija i umetnosti", Vesna Danilović.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Estetika
Ostali naslovi iz oblasti: Fotografija

Izdavač: Kulturni centar Beograda; 2017; Broširani povez; latinica; 21 cm; 233 str.; 978-86-7996-180-8;