knjizara.com
Iščekujući presudu

Čarls Simić (autor)

Iščekujući presudu
rasprodato

Izabrane i nove pesme Čarlsa Simića.
Velika retrospektiva poezije jednog od vodećih savremenih svetskih pesnika, od ranih stihova do pesama u rukopisu..
Najcelovitije izdanje Simićeve poezije na srpskom jeziku, knjiga koja obuhvata raspon od pesnikovih ranih stihova do pesama koje su prevedene iz rukopisa..
Čitanje Simićevih stihova ukazuje na neutaživu odisejsku potrebu da se zaviri u svaki kutak sopstvenog sveta, da se rasvetle skriveni i senoviti prostori, da se u običnom prozre uzvišeno, a u elementarnom jedina punoća ljudskog života..
Mapa S

imićeve poezije je mapa svakodnevice, a iskustvo o kome nam pesnik govori jeste svakodnevno iskustvo običnog i vidljivog, jednostavnog i očekivanog. U tom prostoru Simić traži svoje teme ispunjavajući ih glasom ironije i glasom melanholije, a najviše glasom pronicljive ispovednosti..
Okrećući se od mita i od istorije, Simićeva poezija se usredsređuje na modernu stvarnost i na urbanu jedinku koja u vizuelno konkretizovanim prizorima svog okruženja prepoznaje svoj jedini život, varljiv, ali vidljiv, privremen, ali u epifanijskim časovima neodoljivo lep. Simićevom poezijom ovladavaju iskustvo svakodnevice i mistika privatnosti. Sačinjena od narativnog tona i preciznih slika, ova poezija razmatra prostor između zemnog i uzvišenog, između zadovoljstava dana i senki kraja. U pesmama Čarlsa Simića svakodnevica se pokazuje kao jedino autentično iskustvo i kao jedini prostor u kome se mogu zadovoljiti obredi individualnosti.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Američka književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Poezija

Izdavač: Arhipelag; 2010; Broširani povez; latinica; 20 cm; 200 str.; 978-86-86933-99-7;