knjizara.com
Irske bajke

Irske bajke
880 din
U korpu

Da li zaista mislite da bi irski seljak bio toliko ispunjen poezijom da nema vila? Mislite li da bi devojke iz Donegala, kada idu u unutrašnjost da rade, kleknule, kao što imaju običaj, i svojim usnama poljubile more, da im predivne legende i fantastične tužne priče nisu utkale to more i kopno u srca? Zar stvarno mislite da bi stari ljudi prihvatali život sa toliko radosti, i sebi u bradu izgovarali izreku: „Nije jezeru labud teret, niti konju uzde, niti čoveku duša koja je u njemu“, da mnoštvo duhova nije tu, pored njih?(iz predgovora Irski pripovedač, V. B. Jejtsa)

Zbirku priča pod nazivom Irske bajke priredio je, 1892. godine, pesnik i N

obelovac Vilijam Batler Jejts. Ovim izborom irskih bajki i narodnih pripovetki, Jejts nas uvodi u čudesni svet priča i legendi koje se prenose generacijama s kolena na koleno. Knjigu pored četrnaest pripovetki razvrstanih u četiri celine („Vile zemlje i vile vode”, „Zli dusi“, „Mačke“ i „Kraljevi i ratnici“) čine tekstovi priređivača: predgovor pod naslovom „Irski pripovedač“, te dodaci „Klasifikacija irskih vila i vilenjaka“ i „Izvori irskog folklora“.

Knjiga Irske bajke ilustrovana je radovima Jejtsovog brata Džeka, a naslovnica je delo slavnog engleskog ilustratora Artura Rekama.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Irska književnost , Folklor
Ostali naslovi iz oblasti: Bajke

Izdavač: Odysseus; 2020; Broširani povez; latinica; 20 cm; 157 str.; 978-86-81462-04-1;