knjizara.com
Običaji i pesme Srba u Turskoj
u Prizrenu, Peći, Moravi i Debru

Ivan Stepanovič Jastrebov (autor)

Običaji i pesme Srba u Turskoj
2699 din
Stara cena: 2999 din
U korpu

Ivan Stepanovič Jastrebov (1839–1894) proveo je svoj radni vek na Balkanu kao diplomatski predstavnik Ruske carevine, i ostao je zapamćen kao veliki prijatelj srpskog naroda. Dužnost ruskog konzula u evropskoj Turskoj omogućila je Jastrebovu, pasioniranom istraživaču, da proputuje i upozna Staru Srbiju, Makedoniju i Albaniju, i da ih svestrano izuči.
Zbirka Jastrebova predstavlja sam vrh etnografske i folklorističke nauke u XIX veku. Bez ove z

birke i studije, zasnovane na ličnom i temeljnom uvidu u srpsku usmenu tradiciju na Kosovu i Metohiji i u Staroj Srbiji, ne može se integralno predstaviti meritum srpske usmene kulture, pregled varijanata, opis običaja i obreda, te uobličiti slika prohujale i zaboravljene prošlosti.
Knjiga Običaji i pesme Srba u Turskoj jeste obimna zbirka, ali i etnološka studija, pisana starijim jezikom i specifičnom leksikom. U prevodu na srpski jezik bilo je veoma važno sačuvati arhaična značenja pojmova iz narodne kulture, ali i ukazati na zanimljiv jezik i ritam Jastrebovljeve rečenice.
Posle toliko vremena, Jastrebovljeva knjiga, kao nekim čudom, izranja iz zaboravljene prošlosti, sjajna i moćna, uzbuđujuća i blistava, predstavljajući nam danas ceo jedan izgubljeni svet, koji još uvek živi u nama.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Narodni običaji , Folklor , Srbi
Ostali naslovi iz oblasti: Etnologija

Izdavač: Službeni glasnik; 2020; Tvrd povez; ćirilica; 24 cm; 676 str.; 978-86-519-2491-3;