knjizara.com
Fatalni ringišpil (Hronika beogradskog rokenrola 1959-1979)

Aleksandar Žikić (autor)

Fatalni ringišpil (Hronika beogradskog rokenrola 1959-1979)
rasprodato

Krajem pedesetih Beograd je, gotovo istovremeno kao i vecina evropskih gradova, poceo da vibrira u ritmu nove muzike, koju je americki disk djokej Alan Frid nazvao rock and roll. Od tog trenutka aljuljanje i valjanje" nije prestajalo, predstavljajuci jedan od najvitalnijih segmenata kulture jugoslovenske prestonice. Knjiga Fatalni ringispil sadrzi prvi deo price o beogradskoj varijanti muzike koja je promenila svest generacija: pocinje na prelazu pedesetih u sezdesete, a zavrsava se u smiraj sedamdesetih. Njena osnovna namera sastoji se u istrazivanju manifestacija specificnog beogradskog rokenrol duha i, ponekad jos specificnijih, nacina njegove materijalizacije.

Fatalni ringispil, drugim recima, govori o ljudima bez kojih bi ritam Beograda bio neuporedivo sporiji, a druga polovina veka koji je na izmaku neuporedivo manje uzbudljiva. Drugi deo knjige, koji je u pripremi, obuhvatice period od kraja sedamdesetih do kraja devedesetih godina, cime ce hronika najvaznijih desavanja tokom prve cetiri decenije beogradskog rokenrola biti zaokruzena.

ALEKSANDAR ZIKIC
Aleksandar Zikic je rodjen 1959. godine u Valjevu. Prvu plocu ("Delilah" Toma Dzonsa) dobio je desetak godina kasnije. Pocetkom osamdesetih poceo je profesionalno da se bavi novinarstvom, najpre u magazinu Dzuboks, a zatim u vecini relevantnih listova tadasnje Jugoslavije. Objavio je preko hiljadu tekstova, uglavnom iz oblasti popularne kulture (rokenrol, strip, film, literatura). Bio je urednik u magazinima Dzuboks, Non i Pop rok, glavni urednik magazina Ukus nestasnih, muzicki urednik Radio Politike i City radija i urednik zabavnog programa TV Politika. Sa grupom S.T.R.A.H. objavio je LP "Mesec". Autor je drama Elvira je kul!, Overdouz i Ples aveti i knjige Mesto u mecavi - Prica o Milanu Mladenovicu. Clan je "Tennessee Squire Association" i pocasni gradjanin pokrajine Mur, Tenesi


Ostali naslovi iz oblasti: Knjige o muzici

Izdavač: Geopoetika; 1999; Broširani povez; latinica; 22 cm; 252 str.; 86-83053-27-X;