knjizara.com
Fantastična škola : novi prilozi za drugačiji kurikulum
sf, horror, fantastika

Dejan Ilić (autor)

Fantastična škola : novi prilozi za drugačiji kurikulum
rasprodato

Ova knjiga obraća se nastavnicima, roditeljima i ljubiteljima (mlađim i starijim) naučne i epske fantastike te horrora. Pre svih, nastavnicima maternjeg jezika i književnosti te veronauke u srednjim školama. Njima se predlaže da u meri u kojoj imaju slobodu da rade nešto mimo propisanih programa, u svoju nastavu uvrste i dela iz navedenih žanrova, popularnih među tinejdžerima.

U prvom i drugom delu knjige, u tekstovima o tome šta bi škola trebalo da bude a šta zapravo jeste, nude se razlozi za takvu odluku. U trećem i četvrtom delu predlažu se tumačenja konkretnih dela i u njima naglašavaju teme koje bi mogle biti važne i zanimljive za srednjoškolce. U petom delu se kro

z nekoliko prikaza skicira širi kontekst u kome se danas odvija nastava. Poslednjim tekstom u tom petom delu, sugeriše se pak da kod nas programi izgledaju kao da je taj kontekst ostao nepromenjen u protekla dva veka, iako se u stvari do neprepoznatljivosti izmenio.

Što se roditelja tiče, njih bi ova knjiga htela da uveri, ako su im pomenuti žanrovi strani ili sumnjivi, da ne samo da nema ničega lošeg što njihova deca vole dela iz tih žanrova (bilo da je reč o romanima, stripovima, filmovima, serijama ili video igrama), već je to u stvari dobro i korisno za njihovo formiranje kao zrelih osoba.

Poklonicima fantastike i horrora – među nastavnicima, roditeljima i učenicima – pretpostavljam da nije potrebno nikakvo uveravanje. Umesto toga, sa njima ovde razgovaram o izabranim delima i pokazujem zašto su ona meni važna, pored ostalog i zbog toga što sam pre nego što sam napisao ove tekstove i sâm čitao zašto su ista dela bila važna nekim drugim informisanim čitaocima/gledaocima – poklonicima ovih žanrova.

Žanrovska dela, kao uostalom i sva druga umetnička dela, žive kroz tumačenja i razgovore o njima. Ako se ne razmenjuju mišljenja i utisci o tim delima, ona naprosto ne postoje. Moj je utisak, a delim ga sa mnogim drugim čitaocima/gledaocima, da su dela o kojima se ovde govori isuviše dobra i važna te da ima smisla uključiti se – da to tako kažem – u njihovo postojanje.

Pored tumačenja konkretnih dela, radoznali čitalac – nastavnik, roditelj ili učenik – pronaći će ovde i pregled pokušaja da se odrede granice ova tri žanra i utvrdi njihov smisao. Drugim rečima, ima u tekstovima koji slede i razgovora o poetikama epske i naučne fantastike te horrora (a ponešto se kaže i o westernu), kao i o funkcijama ovih žanrova u širem kulturnom i društvenom kontekstu.

Svi ti žanrovi su, kao što inače priliči žanrovima popularne kulture, ideološki jako obojeni, pa se i o tome – o ideologijama (pogotovo u drugom delu) i ideološkoj kritici umetničkih dela (u drugom, trećem, četvrtom i petom delu) – govori u ovoj knjizi.

Po svemu tome, Fantastična škola se nadovezuje, kako to sugeriše i njen podnaslov, na moju prethodnu knjigu Škola za „petparačke“ priče. Predlozi za drugačiji kurikulum iz 2016. godine. Kao i tekstovi u toj prvoj knjizi, tekstovi iz ove knjige prvobitno su objavljeni uglavnom na sarajevskom portalu Školegijum, dok su neki bili napisani za portal Peščanik. Ovde su delimično izmenjeni i prilagođeni za objavljivanje u knjizi. Njihov urednik, pa tako i urednik ove knjige, jeste Nenad Veličković, sa kojim sam se 2014. složio da bi bilo dobro, prvo u nizu tekstova za Školegijum a kasnije i u knjizi, podrobnije obrazložiti i razraditi predlog – zapravo krajnje običan i zdravorazumski – da se u kurikulume maternjeg jezika i književnosti (veronauka je iskrsla kasnije) uvedu dela iz popularne kulture.
***
Bez prijateljske, nesebične podrške ljudi oko Školegijuma iz Sarajeva, Peščanika i Grupe 484 iz Beograda te Festivala „Na pola puta“ iz Užica, ne bi bilo tekstova sakupljenih u ovu knjigu. Naklada Fibra iz Zagreba dopustila je da se ovde kao ilustracije odštampaju strane iz njenih stripova. Pored dozvole, Fibra je ljubazno ustupila i pripremu za štampu za te strane. Kao Nenad Veličković, Ana Kolarić je predlozima i savetima učinila da ova knjiga bude bolja onoliko koliko je to uopšte bilo moguće.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Obrazovna politika , Obrazovanje , Školstvo
Ostali naslovi iz oblasti: Pedagogija

Izdavač: Fabrika knjiga; 2020; Broširani povez; latinica; 23 cm; 374 str.; 978-86-7718-197-0;