knjizara.com
Srbija u kontinuitetu
izbor tekstova pisanih za Peščanik 2010-2020

Dejan Ilić (autor)

Srbija u kontinuitetu
rasprodato

Ovo je izbor tekstova koje je Dejan Ilić napisao za Peščanik, od prvog: „Treba li Beogradu Beopolis“ u januaru 2010, do poslednjeg u knjizi, koji smo na sajtu objavili u februaru ove godine. Od 2014. on piše dva teksta nedeljno za Peščanik. To radi u slobodno vreme, a njegov pravi posao je objavljivanje strašno pametnih knjiga u izdavačkoj kući Fabrika knjiga. Tokom godina on je garantovao za nas kod svojih najboljih autora i prevodilaca, tako da oni sada pišu i prevode za Peščanik.
Ova knjiga je naš pokušaj da mu se zahvalimo na svemu tome. Ali to neće ići g

latko, jer Dejan svoje tekstove o dnevnoj politici, a takva je većina u ovoj knjizi, smatra prolaznim zapisima za jednokratnu upotrebu. Nama se, opet, čini da je slobodan i neideologizovan govor o politici najveći doprinos napretku jedne zajednice. I da su Dejanovi tekstovi najbolji primeri tog govora, veoma retkog na Balkanu. Oni čitaocu postavljaju pitanja i uvlače ga u razgovor. Dok se čitaju, ovi tekstovi se čuju, kao neke uporne mašine za proizvodnju smisla.
Knjiga je podeljena na tri dela. Prva dva nas hronološki vode kroz razne aspekte besmisla Vučićeve vladavine, kroz sve njene gluposti, lopovluke i surovosti. Tu je i nekoliko odličnih tekstova o tranzicionoj pravdi. U trećem delu su sakupljeni tekstovi o izdavaštvu i knjižarama, kulturnim politikama, plagiranim doktoratima i Dejanovoj opsesivnoj temi – obrazovanju.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Srbija
Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Fabrika knjiga; 2020; Broširani povez; latinica; 20 cm; 328 str.; 978-86-86391-34-6;