knjizara.com
EU protiv Evrope, uspon i pad EU projekta

Ljepojević Siniša (autor)

EU protiv Evrope, uspon i pad EU projekta
2100 din
U korpu

Od uzvišenih ideala zajedništva i razvoja evropska integracija je za minulih šezdeset pet godina izrasla u najsloženiju i najkomplikovaniju or­gani­zaciju na svetu koja je, uobličena u Evropsku uniju, svojim destru­kti­vnim i naka­radnim rešenjima potpu­no marginalizovala Evropu u savreme­nim prome­nama. Sa krizom u Ukrajini 2022. godine izgubila je bilo kakav identitet i desilo joj se političko i ekonomsko samoubistvo. Svojom destrukcijom, koju simbolizuje jedinstvena valuta - evro, EU razara ne samo ekonomiju Evrope nego i identitet, istoriju i modele evro­pskih društava nastalih kroz istorijsko iskustvo. Postala je organ

izacija ko­ja je daleko od realnosti i stvarnih života njenih građana i koja je umesto zaje­dništva i mirne budućnosti u Evropi izrodila napetosti i oživela stare animo­zitete među evropskim narodima i državama.

Evropski projekat nije uspeo.

Generacije idealista ali i diktatora vekovima su maštale o evropskoj in­tegraciji i zajedništvu Evrope ali, kako je pokazalo vreme, evropske ze­­mlje nemaju istorijski kapacitet.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Međunarodne ekonomske integracije , Evropska unija
Ostali naslovi iz oblasti: Antologije, monografije

Izdavač: Narodno delo; 2022; Tvrd povez; latinica; 25 cm; 317 str.; 978-86-6150-001-5;