knjizara.com
Evropa da - ali kakva?
uređenje evropske demokratije

Diter Grim (autor)

Evropa da - ali kakva?
888 din
Stara cena: 1045 din
U korpu

Diter Grim, jedan od najboljih poznavalaca prava u Nemačkoj, u briljantnim pravničkim raspravama i studijama pokazuje da se osnovni uzrok velikog problema sopstvenog prihvatanja, sa kojim se bori Evropska unija, uglavnom previđa. Uzrok sadašnjeg stanja on vidi u odvajanju izvršnih i sudskih organa Evropske unije (Komisija i Evropski sud pravde) od demokratskih procesa u državama članicama i samoj Uniji. Koren toga osamostaljenja nalazi se u praksi Suda pravde, koji konstitucijanizuje evropske ugovore. Autor ispituje uzroke ovog problematičnog razvoja i daje predloge za njegovo popravljanje.

Diter Grim je profesor emeritus javnog prava na Humboltovom univerzitetu u Berlinu i predavač u Pravnoj školi Jejla, u Sjedinjenim Američkim Državama. Od 1987. do 1999. bio je sudija Saveznog ustavnog suda Nemačke, a od 2001. do 2007. rektor Naučnog koledža u Berlinu. – Izdavač K. H. Bek objavio je njegovu knjigu Die Verfassung und die Politik. Einsprühe in Störfällen (2001).

Evropska unija ima veliki problem sa sopstvenim prihvatanjem, kao i sa manjkom demokratije na nivou Unije, ali se uzroci toga često traže na pogrešnoj strani. Dok se mnogi nadaju da će se ovaj problem otkloniti proširenjem ovlašćenja Evropskog parlamenta, Diter Grim pokazuje da je ta nada neosnovana.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Evropska unija , Geopolitika
Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Albatros plus; 2018; Tvrd povez; latinica; 25 cm; 210 str.; 978-86-6081-282-9;