knjizara.com
Evropska monetarna unija

Miroslav Prokopijević (autor)

Evropska monetarna unija
660 din
U korpu

Knjiga analizira nastanak, valjanost i profil evra i ima za cilj da osvetla neka pitanja kao što su: Da li je stvaranje evra bilo opravdano? Kako su odabrani kriterijumi evrozone? Da li se oni poštuju? Da li se evro može održati bez “zlatne podloge” i jedinstvenog političkog autoriteta? Da li je postojanje evra nateralo monetarne ekonomiste da revidiraju neka shvatanja? Pod kojim uslovima zemlje mogu ući u evrozonu? Zašto su se Britanija i Danska izborile za pravo da zauvek mogu ostati izvan evrozone? Ima li evro budućnost, i kakva je ona?, itd.
Iako je

prvenstveno namenjena stručnjacima i studentima ekonomije, biznisa, poslovne administracije i evropskih studija na višim godinama, pisana je tako da bude razumljiva i drugima – novinarima, državnim službenicima, aktivistima NVO, predstavnicima poslovnih i finansijskih organizacija, pa čak i laicima.
Knjiga je podeljena u 13 glava: Uvod, Istorija evropskih integracija i mesto monetarne unije, Da li je monetarna unija bila neophodna, Predistorija evropske monetarne unije, Evropski sistem centralnih banaka, Uslovi ulaska u evropsku monetarnu uniju, Poštovanje kriterijuma konvergencije posle stvaranja EMU, Alternativne politike za evro, Prednosti i nedostaci EMU, Da li evro deluje stabilizujuće na privredu, Važnost stabilne valute, Kapitalna tržišta i evro, Zaključna razmatranja.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Evropska monetarna unija , Evropska unija , Monetarna politika , Evro , Međunarodne finansije , Međunarodni platni promet , Međunarodno tržište kapitala , Međunarodne banke , Međunarodne ekonomske integracije , Ekonomske unije , Ekonomske zajednice , Novac , Valuta
Ostali naslovi iz oblasti: Ekonomija

Izdavač: Građevinska knjiga; 2007; Tvrd povez; latinica; 25 cm; 229 str.; 978-86-395-0521-9;