knjizara.com
Pravo na mirno uživanje imovine i Evropski sud za ljudska prava

Dušanka Komnenić (autor)

Pravo na mirno uživanje imovine i Evropski sud za ljudska prava
792 din
Stara cena: 880 din
U korpu

Pravo na mirno uživanje imovine pripada onim ljudskim pravima koja garantuje Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i nesumnjivo je jedno od najvažnijih prava za čoveka, i jedno od ljudskih prava za koje se najviše traži zaštita pred Evropskim sudom za ljudska prava. O tome govori i podatak koji je objavio sam Sud – od osnivanja Suda do danas, uzimajući u obzir sve presude koje je doneo, 55% svih utvrđenih povreda prava odnosi se na povredu prava na pravično suđenje u razumnom roku (član 6. Konvencije) ili na povredu prava na mirno uživanje imovine (član 1. Protokola 1 uz Konvenciju).U ovoj monografi

ji analizirana je praksa pred Evropskim sudom za ljudska u kojima su odgovorne bile bivše Republike SFRJ, a povodom kršenja prava na mirno uživanje imovine. Autorka je odabrala referentne slučajeve u vezi sa tzv. starom deviznom štednjom; oduzimanjem stanarskih prava na stanovima u društvenoj svojini, kao i kuća i stanova u privatnoj svojini građana; neizvršenjem pravosnažnih sudskih odluka i odluka drugih domaćih sudova; i penzijskim i invalidskim osiguranjem. Autorka ukazuje i na otvorena pitanja i nedoumice povodom pojedinih odluka Evropskog suda za ljudska prava koje su stvorile sumnje u njegovo pravično odlučivanje.
Dušanka Komnenić završila je Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu, položila je državni ispit i odbranila doktorsku disertaciju na Pravnom fakultetu Univerziteta Union. U toku svoje profesionalne karijere obavljala je različite poslove, od 2015. rukovodilac je grupe za pravnu podršku u Sektoru za odnose s javnošću u Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje. Izabrana je u naučno zvanje docenta 2017.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Evropska unija
Ostali naslovi iz oblasti: Pravo

Izdavač: Službeni glasnik; 2018; Broširani povez; latinica; 24 cm; 270 str.; 978-86-519-2217-9;