knjizara.com
Drugi dvadeseti vek

Nikola Samardžić (autor)

Drugi dvadeseti vek
rasprodato

Zašto Drugi dvadeseti vek?
Prvi XX vek je po mišljenju autora trajao do druge industrijske revolucije, a sunovratio se u kataklizmu „totalnog“ svetskog rata.Taj istorijski diskontinuitet bio je prvi događaj koji je mogao da dovede u pitanje opstanak ljudske vrste.
Profesor istorije na Filozofskom fakultetu u Beogradu Nikola Samardžić u knjizi „Drugi dvadeseti vek“ napravio je zanimljiv presek najznačajnijih istorijskih, geopolitičkih i kulturoloških  događaja  u veku  posle koga više ništa nije isto kao što je bilo. Brzina istorije počela

je da prevazilazi uobičajeno ponašanje, kaže autor na početku knjige u kojoj sa posebnom pažnjom analizira velike istorijske događaje,  kao što su I i II svetski rat, zatim blokovska podela sveta i hladni rat, kao i njihove međusobne uticaje i korelacije. O sistematičnosti autora svedoči sam sadržaj knjige u kome se jasno vidi  naučni pristup, baziran na teritorijalnom  proučavanju istorijskih i geostrateških  komponenti, kako svetske politike tako i, pojedinačno,  Zapada, Istoka, Dalekog istoka, ali i postkolonijalnog i trećeg sveta.
Taj svet nastao je u tokovima političke globalizacije, u „drugom“ dvadesetom veku. Drugi dvadeseti vek potekao je iz oštrog diskontinuiteta istorije koji je presekao Drugi svetski rat, i započeo je 1945. njegovim okončanjem. Zaključen je, verovatno, 11. septembra 2001. U tom vremenu svetska politika je institucionalizovana i donekle sređena, ali su poruke toga vremena, koje je suzilo sve vremenske i prostorne razmere, ostale nedovoljno razumljive. Ulivajući se u narednu epohu, globalna civilizacija se suočila s podizanjem novih barijera, utvrđenih u njenim unutrašnjim razgraničenjima. Berlinski zid ostao je, u tom smislu, parabola zatvorena u sopstvenom vremenu.
Knjiga „Drugi dvadesti vek“ Nikole Samardžića  pruža nam nova znanja, analize i  uglove gledanja  veka  u kome smo živeli, ali je pitanje koliko smo ga razumeli.


Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Službeni glasnik; 2008; latinica; 21 cm; 408 str.; 978-86-7549-760-8;