knjizara.com
Kulturna istorija Paštrovića

Nikola Samardžić (autor)

Kulturna istorija Paštrovića
1980 din
Stara cena: 2200 din
U korpu

Kulturna prošlost Paštrovića je veoma bogata: ostaci materijalne kulture sežu još u doba praistorije i antike; slovenski, odnosno srpski živalj naseljava ovaj kraj još u ranom srednjem vijeku, a prvi pomen imena datira iz XIV vijeka. Paštrovići se posebno afirmišu u periodu vladavine srpske dinastije Nemanjića kada im je car Dušan i dao plemstvo. Do danas je sačuvana jaka tradicija iz tog perioda istorije. Svjedočanstva su brojna: na ovom malom prostoru postoji više od pedeset crkava sa sedam manastira od kojih četiri: Praskvica, Duljevo, Reževići i Gradište svoje nastajanje vezuju za srpske vladare. Više vijekova Pašt

rovići su se nalazili pod vlašću stranih država, najduže pod Mletačkom republikom, ali su uprkos svemu sačuvali svoj srpski jezik, vjeru i običaje. (Dr Miroslav Luketić)

Delo Kulturna istorija Paštrovića predstavlja sintetičku problemsku monografsku studiju koja nominalno pripada preseku disciplinarnih skupova arheologije, istorije i etnomuzikologije, etnološku, antropološku, književnu, sociološku i ekonomsku problematiku... U sociokulturnim slojevima, koje je prisutno i u istraživanjima koja su rezultovala ovom studijom – moguće je uočiti raznovrsno kulturološko nasleđe ove oblasti koje potiče od tragova visoke srednjovekovne kulture, tradicionalne kulture, kulture mletačkog Mediterana, ali i turske kulture razvijenog feudalizma i centralnoevropske kulture... Kao takvo delo predstavlja dragocen doprinos u naučnom i kulturnom smislu čiji značaj prevazilazi nacionalne granice. (Prof. dr Bojan Žikić)


Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: HERAedu; 2018; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 284 str.; 978-86-7956-121-3;