knjizara.com
Dragiša Cvetković - njim samim
(članci, govori, intervjui, polemike, memoari ---)

Vidosav Petrović (autor)

Dragiša Cvetković - njim samim
rasprodato

Posle svega što je o Dragiši Cvetkoviću (1893-1969), biv. ministru i predsedniku vlade Jugoslavije, pisano ili prećutano, u knjizi DRAGIŠA CVETKOVIĆ – NJIM SAMIM, po prvi put, prezenruje se izbor-pregled njegovih novinskih članaka (nastalih od 1921-1931), zatim oko 170 govora (i fragmenata), održanih širom Kraljevine Jugoslavije (1935-1941., pa i onih u Ženevi (1937. i 1938.) i Beču, prilikom potpisivanja Protokola o pristupanju Jugoslavije Trojnom paktu (25. marta 1941.), dok su u trećem delu knjige Cvetkovićevi memoari (razgvori sa Ribentropom i Hitlerom), polemike sa vodjama Vojnog puča 27. marta 1941. (Radojem i Živa

nom Kneževićem i dr), sećanja na svoje zatvorske dane pod okupacijom; reagovanja na Čerčilove Memoare i Političke zapise Ivana Ribara, kao i na neke dogadjaje u Titovoj Jugoslaviji. Svojevrsan prilog u knjizi je njegov obiman tekst Pakt ili rat, o unutrašnjoj i spoljnoj politici za vladavine Namesnika Pavla.
Knjiga sadrži preko 120 fotografija i dokumenata (tekst Protokola o pristupanju Jugoslavijke Trojnom paktu, Cvetkovićev Referat za Krunski savet i Kneza Pavla o nekim vidjenjima u politici sa Nemcima; saslušanja Cvetkovića u Spec. policiji u Beogradu i dr.).
Budući da je D.Cvetković, Odlukom Državne komisije za ispitivanje ratnih zločina okupatora i domaćih pomagača, od 1945., označen – ratnim zločincem i da je prema njemu trajao svojevrsan otklon, knjigom DRAGIŠA CVETKOVIĆ – NJIM SAMIM omogućuje se ovom bivšem novinaru, gradonačelniku Niša, ministru vera, ministru narodnog zdravlja i socijalne zaštite, predsednik Kraljevske vlade i ministru unutrašnjih dela i, najzad, emigrantu), da onim što je pisao i potpisao, govorio i činio – pred svojim savremenicima - prezentuje i današnjem čitaocu. Naravno, i nauci - za jedno obuhvatnije i objektivno sagledavanje njegovog životnog i političko-državničkog puta.


Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Vidosav Petrović - izdavač; 2006; Tvrd povez; ćirilica; 25.5 cm; 473 str.; 86-85227-62-3;