knjizara.com
Niš u delima putopisaca
od IV do XX veka

Vidosav Petrović (autor)

Niš u delima putopisaca
rasprodato

Knjiga NIŠ U DELIMA PUTOPISACA : od IV do XX veka sadrži sve relevantne zapise o Nišu, iz pera oko 120 stranih (Prisk, Prokopije, Ansbert, Dietpold, Brokier, Gerlah, Lubenau, Pule, Čelebija, Montegju, Bue, Lamartin, Kanic, Štuceneger, Hiršfeld, A. Kristi i dr.) i oko 20 naših putopisaca (I. Stojanović, P. Manojlović, M. Popović-Šapčanin, M. Milićević, S. S. Popović, L.K. Lazarević, S. Sremac, R. Drainac, M. Stupica, A. Tišma, I. Andrić...)
Ova knjiga, sa zapisima datim u hronološkom nizu, deluje kao hroniha iz pera kolektivnog autora o skoro dvomilenijskom istrajavanju i razvoju Niša. Pored samih putopis

aca i njihovih saputnika koji se se višestruko odslikavaju u odredjenim situacijama i ambijentima Niša, "junaci" su i pojedine istorijske ličnosti, obični ljudi iz naroda, ali i pojedini urbani i kulturno-istorijski činioci grada, kao mostovi na Nišavi, Tvrdjava, spomenik "Ćele-kula"... Ova i ovakva hronika o Nišu - kako su ga, kroz vreme, videli i doživeli drugi - u čvrstom je prepletu sa njegovom istorijom.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Niš
Ostali naslovi iz oblasti: Putopisi, reportaže

Izdavač: Vidosav Petrović - izdavač; 2. izdanje, 2001; Tvrd povez; latinica; 24.5; 411 str.; 86-902097-1-9;