Čovjek bez prošlosti

Aleksandar Hemon (autor)

Čovjek bez prošlosti

rasprodato

Istodobno, ova autobiografska mistifikacija u kojoj Hemon pripovijeda život svog alter ega Jozefa Proneka tematski je u velikoj mjeri oslonjena na Sarajevo, Bosnu i SFR Jugoslaviju, i to Jugoslaviju iz onih vremena kad još nije bila zanimljiva CNN-u.
Pronekov životopis u prvom licu pričaju njegovi prijatelji i/ili očevici, a pri tom se mogu izdvojiti tri zasebne cjeline. U prvoj narator pripovijeda o Pronekovom odrastanju u Sarajevu osamdesetih, u drugoj se Pronek kao pripadnik ukrajinske manjine zatječe na stipendiji u Kijevu tije-kom antidemokratskog udara u Moskvi, a u trećoj je Pronek imigrant u SAD koji za Greenpeace prikuplja novčane priloge po kućama.

Roman završava borhesovskom novelom o ruskom ""bijelom"" časniku Jevgeniju Picku i njegovim pustolovinama po Harbinu i Shanghaiju početkom stoljeća.
Najuvjerljiviji dio ovog romana zasigurno jest onaj sarajevski, no i drugim dijelovima romana Aleksandar Hemon zanimljive motive i opažanja vratolomno povezuje u jedinstvenu romanesknu konstrukciju.
Iz recenzije Jurice Pavičića

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Američka književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: VBZ; 2004; Broširani povez; latinica; 20 cm; 256 str.; 9532013776;