knjizara.com
Žena čuvara neba i zemlje - Ranko Popović i Jovo Miloš

Luciana Popović - Miloš (autor)

Žena čuvara neba i zemlje - Ranko Popović i Jovo Miloš
880 din
U korpu

Luciana, kako je ime autorke ove neobične knjige, istovremeno biografske i diskretrno autobiografske, s dostojanstvom, ponosom i poštovanjem nosi dva prezimena: Popović i Miloš. Jedno je od Ranka Popovića, a drugo Jova Miloša. Prvi je bio čuvar našeg Neba, a drugi čuvar naše Otadzbine. Neustrašivi, hrabri, pošteni, nesebično predani misiji branilaca, na neki način liče herojima grčkih mitova.
Ime Luciana, odnosno Lučana, kako se izvorno izgovara njeno ime, znači svetlost. Ta svetlost kao aura lebdi ponad nje i svojim sjajem pokriva suštinu. Neobična lepota, urođena ekstravagantnost samo su krinka za Lucianinu ličnost. Ona je jednostavna, s

kromna, radna, požrtvovana, prijatelj mnogima i uvek korektna. Latinska izreka Nomen atque omen joj u potpunosti pristaje.
Njen život obeležile su sreća i nesreća, radost i tuga, dodajući joj snagu, darujući joj mudrost razumevanja, praštanja, nadanja... verovanja u dobrotu! Koliko su Ranko i Jovo oblikovali njen život, toliko ili više, sjaj njene aure dopunjavao je njihov. Više od četrdeset godina odgonetam njenu tajnu, i uvek je odgovor isti: dobrota je lepota, kako su filozofi stare Elade tvrdili.
Čitajte knjigu, plovićete plavetnim prostranstvima, hodaćete tajanstvenim predelima, zavirićete u sudbiinu njenih neobičnih heroja, a iznad svega shvatićete jačinu ljubavi, nezaborava i snage života čiji damari štite auru svetlosti koja i dalje lebdi nad Lucianom.
Teodora Sujić


Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Racio; 2023; Broširani povez; latinica; 20 cm; 145 str.; 978-86-81108-10-9;