knjizara.com
Zamor materijala

Marek Šindelka (autor)

Zamor materijala
660 din
U korpu

Zamor materijala je roman o sadašnjosti, upečatljiva priča mladog češkog pisca Mareka Šindelke o tragičnoj sudbini dečaka, tinejdžera, jednog od mnogih koji su u velikom migrantskom talasu poslednjih godina pošli iz svojih ratom opustošenih domova na put ka njima nepoznatoj Evropi. Glavni lik, neimenovani dečak, našao se u nepoznatoj zemlji, usred Evrope, pokušavajući danima da preživi sam u hladnim i turobnim uslovima. Kreće se po obodima gradova kao senka. Prelazi smrznute pustare i prateći meandre rečnih tokova ima samo jedan cilj – da se na severu Evrope, na dogovorenom mestu, ponovo sretne sa starijim bratom. Nepoznato okruženje,

beskrupulozni krijumčari ljudi, neprijateljski raspoloženi stanovnici, bolna sećanja na život u nestaloj domovini prizori su u kojima se tragedija ljudskog bića simbolično prepliće sa univerzalnim motivima otuđenja, gubitka porodice i korena. Zamor materijala je potresna pripovest o ljudima koji su ostali bez kuće i domovine ali i bez nade da će u novoj sredini vratiti izgubljeno dostojanstvo i sigurnost.
Susret s novim svetom kroz traumatično i rizično putovanje, neretko bez ikakve iluzije da im je išta drugo preostalo osim borbe za goli život, izbeglim ljudima ne uliva nadu da će iznova uspeti da sagrade dom koji im je brutalno oduzet. Marek Šindelka je majstorski uspeo da se kultivisanim i na momente poetičnim jezikom suprotstavi bestijalnosti i svireposti sveta u kome se priča odvija.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Češka književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Heliks; 2020; Broširani povez; latinica; 20 cm; 183 str.; 978-86-6024-039-4;