knjizara.com
Dole sloboda štampe!

Jaroslav Hašek (autor)

Dole sloboda štampe!
660 din
U korpu

Jaroslav Hašek (1883-1923), pisac nezaboravnih Doživljaja dobrog vojnika Švejka, bio je u isto vreme i autor brojnih humoreski i satira koje je objavljivao u praškim listovima i časopisima. Nevaljali boem (igra reči, jer je boem i Bohem, odnosno Čeh), kako ga naziva Sesil Parot u svojoj biografiji Jaroslava Hašeka, kao da je i sam bio prototip za likove vlastitih romana, feljtona i pripovedaka: Hašek je legendarna ličnost noćnog i kafanskog Praga, dalekovidi osnivač fiktivne Stranke umerenog napretka u granicama zakona, pisac dela u kojima je humorno i satirično osvetlio ne samo večite ljudske mane, već i autoritarne i konzervativne sile svog vremena.

Hašekov

e humoreske i satire mogu se podeliti u najmanje četiri grupe: priče o politici i novinama, priče o veselim boemima i „malim“ ljudima koji zapadaju u smešne situacije, zatim priče o apsurdnim zbivanjima i junacima (koje bi ponosno potpisao i Remon Keno) i najzad, priče o deci i za decu (za koje bi mnogi mogli pomisliti da ih ne treba čitati deci, jer su prožete crnim humorom koji može uplašiti i roditelje).

Dole sloboda štampe! sadrži izabrane humoreske i satire iz prve tematske grupe, o politici i novinama, u kojima Hašek ismeva cenzuru, stranačku trgovinu glasovima, senzacionalističku štampu... priče uvek aktuelne i vredne ne samo zbog ubojitog Hašekovog podsmeha, već i zbog nesumnjivih umetničkih vrednosti njegovog pripovedanja.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Češka književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Pripovetke

Izdavač: Odysseus; 2019; Broširani povez; latinica; 20 cm; 134 str.; 978-86-81462-01-0;