knjizara.com
Švejkovanje

Jaroslav Hašek (autor)

Švejkovanje
594 din
Stara cena: 660 din
U korpu

Jaroslav Hašek je tvorac jednog od najznačajnijih likova moderne evropske književnosti, vojnika Švejka koji je postao personifikacija novog veka, vesnik apokaliptičnog i besmislenog rata, ali i, ma koliko to zvučalo paradoksalno, karakter u kome još uvek tinja vatra ljudskosti koju ni sva glupost, svo zlo i ratne strahote nisu mogle da ugase. Švejk izrasta u paradigmu koja prevazilazi granice romana i postaje tip, definicija, dijagnoza, način ponašanja, ideološka odrednica, reakcionarni diskurs, uznemirujući odraz savremenog čoveka u ogledalu.
Tek sa de

lom Komandant grada Bogulme, koje nesporno ima jakih autobiografskih elemenata, dobijamo zaokruženu sliku takvog jednog principa koji smo odlučili da nazovemo švejkovanje. Ako znamo da je Hašekov veliki roman o vojniku Švejku trebalo da ima šest knjiga, a autor je uspeo da završi samo tri, i tek da započne četvrtu, onda Komadant postaje još značajnije delo jer nam otkriva ne samo neke biografske pikanterije kroz lik „tovariša” Gašeka, već se i hronološki nastavlja tamo gde je Švejk stao i gde je trebalo da ode, u susret velikoj Revoluciji. Međutim, slika će biti istinski jasna tek kada pročitamo i Hašekove kratke priče, koje smo, ne bez razloga, nazvali šašavim. U njima švejkovska satira eskalira u grotesku, već iskrivljena stvarnost postaje toliko distorzirana da kod čitaoca izaziva pomešana osećanja smeha i egzistencijalne teskobe.
Osim Šašavih priča i Komandanta grada Bogulme u ovoj knjizi ćete naći i vrlo interesantne eseje ili kraće osvrte na ova dela i samog autora, koje su napisali Karel Kosik, Roman Jakobson, profesor Aleksandar Ilić i Svetozar Ilić. Poslednja dvojica su ujedno i prevodioci ove knjige. Oni su na izvanredan način uspeli da održe visoke standarde koji je Stanislav Vinaver još davno postavio prevodom Doživljaja dobrog vojnika Švejka.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Češka književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Pripovetke

Izdavač: Dereta; 2014; Broširani povez; latinica; 21 cm; 193 str.; 978-86-7346-940-9;