knjizara.com
Jahim Topol
Jahim Topol

Jahim Topol (1962, Prag) jedan je od međunarodno najzapaženijih čeških pisaca današnjice. Njegova dela prevdena su na šesnaest jezika. Poznat je kao pripadnik češke underground scene, 70-ih i 80-ih godina. Kao sinu antikomunističkog disidenta, Topolu je bio zabranjen pristup na univerzitet. Do propasti komunizma pripadao je samizdat autorima jer zbog cenzure nije mogao objavljivati u državnim izdavačkim kućama i časopisima. Godine 1986. bio je najmlađi potpisnik Povelje 77 o ljudskim pravima, a dve godine kasnije uhapšen je zbog „ilegalnog prelaženja granice i širenja materijala štetnog po socijalističko uređenje“.
Objavio je dve zbirke pesama: Volim te do ludila (1988) i U utorak biće rat (1992), za koje je dobio nagradu „Tom Stopard“. Sa poezije je u potpunosti prešao na prozu, a piše i dramske tekstove. Godine 1994. objavio je roman Sestra, koji je dobio kultni status i doneo mu nagradu „Egon Hostovski“. Roman Ispirati grlo katranom (2005) proglašen je knjigom godine. Objavljivao je i zbirke priča i dramskih tekstova. Godinama se aktivno bavi novinarstvom, a trenutno piše za vodeći češki dnevni list „Narodne novine“.

autor Jahim Topol

1 naslova [prikazano 1-1]

Jahim Topol

Broširani povez, Heliks, 2019, ISBN: 978-86-6024-021-9, latinica
Sredovečni glumac Mur putuje Evropom sa ženom Sonjom i dvojicom sinova s kojima na pozorišnim festivalima izvodi predstave. Nakon što su na festivalu ...
U korpu 770 din