knjizara.com
Zašto nisam komunista : anketa iz 1924-1925

Karel Čapek (autor)

Zašto nisam komunista : anketa iz 1924-1925
770 din
U korpu

Stvar je počela tako što je među nekoliko nekomunista došao komunista i svi su počeli nekako da mu se pravdaju zbog toga što nisu komunisti. A zatim su rekli da će najbolje biti ako to svako za sebe napiše.

Ovo pitanje je iskrslo iz čista mira među nekolicinom ljudi, sklonih pre svemu drugome, nego da se bave politikom. Izvesno je da niko od prisutnih ne bi postavio pitanje „Zašto nisam član agrarne stranke“ ili „Zašto nisam nacionalni demokrata“. Ne biti član agrarne stranke, to još ne znači nekakvo određeno stanovište ili životno uverenje; ali ne biti komunista znači biti nekomunista; ne biti komunista nije puko poricanje nego određeni kredo.

Karel Čapek

Pr

e gotovo jednog veka, objavio je Karel Čapek svoj čuveni esej „Zašto nisam komunista“. Čapek je u to vreme pisao za Přítomnost, list demokratske i liberalne usmerenosti, koji je na predlog i uz pomoć predsednika Čehoslovačke Tomaša Garika Masarika, pokrenuo novinar i pisac Ferdinand Peroutka. Nedeljnik je uskoro okupio vrh češke liberalne inteligencije i iz te saradnje nastala je, krajem 1924. i početkom 1925. godine, anketa „Zašto nisam komunista“. Odgovori jedanaest čeških građanskih intelektualaca, vesnika kritike totalitarizma, umnogome nadilaze i pitanje na koje su dati i vreme u kom su nastali.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Komunizam , Eseji , Češka književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Sociologija

Izdavač: Odysseus; 2019; Broširani povez; latinica; 20 cm; 150 str.; 978-86-81462-00-3;