knjizara.com
Zakon o stanovanju i održavanju zgrada
prema stanju zakonodavstva od 23. decembra 2016. godine

Zakon o stanovanju i održavanju zgrada
440 din
U korpu

Ovim zakonom regulisana su brojna pravna pitanja koja se odnose na stanovanje i održavanje stambenih zgrada. Zakon se zasniva na konceptu održivog razvoja stanovanja koji se utvrđuje kao javni interes.
U oblasti održavanja zgrada, zakonodavac postavlja pravni okvir za adekvatno upravljanje zgradama i uređuje pitanja, kao što su odnosi vlasnika posebnih delova u zgradi, način upravljanja i održavanja zgrade, poveravanje pojedinih poslova iz nadležnosti stambene zajednice profesionalnom upravniku, način upotrebe zajedničkih delova zgrade, način učešća u troškovima održavanja i upravljanja zgradom. S obzirom na to

da se napušta načelo dobrovoljnog upravljanja zgradom, predviđena je i mogućnost uvođenja profesionalnog upravnika. Zakonom su predviđene i mere za poboljšanje energetske efikasnosti stambenog fonda i definisani su osnovni aspekti i mere za ostvarivanje prava na stanovanje.
Ovaj zakon predstavlja jednu vrstu „omnibus“ propisa, jer njegovim stupanjem na snagu prestaju da važe: Zakon o stanovanju, Zakon o održavanju stambenih zgrada i Zakon o socijalnom stanovanju.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Zemljišno pravo , Stanovi , Stambena pitanja , Stambene zgrade
Ostali naslovi iz oblasti: Zakoni

Izdavač: Službeni glasnik; 5. izdanje, 2021; Broširani povez; ćirilica; 20 cm; 108 str.; 978-86-519-0360-4;