knjizara.com
Zakon o izvršenju i obezbeđenju sa registrom pojmova

Zakon o izvršenju i obezbeđenju sa registrom pojmova
1430 din
U korpu

Zakon o izmenama i dopunama Zakona o izvršenju i obezbeđenju ("Sl. glasnik RS" br. 106/15, 106/16-autentično tumačenje i 113/18-autentično tumačenje), objavljen je u "Službenom glasniku RS", broj 54 od 26.07.2019. a primenjuje se od 1. januara 2020. godine.
Tokom trogodišnje primene ovog Zakona, uočeni su određeni nedostaci koji utiču na efikasno vođenje izvršnog postupka. Imajući u vi

du značaj i centralno mesto koje zauzima izvršni postupak, koji iako dospeva na kraju postupka realizacije subjektivnog građanskog prava predstavlja njegovu najznačajniju fazu i da izostanak efikasnosti izvršnog postupka obesmišljava u prvom redu sve ranije vođene postupke, novim pravilima koje donose najnovije zakonske izmene biće "otklonjeni razlozi neefikasnosti" i sprečene zloupotrebe koje su se dešavale u dosadašnjoj praksi.
Novousvojene izmene sadrže 170 članova, i na osnovu toga može se lako zaključiti da se, imajući u vidu da osnovni tekst zakona ima 551. član, radi o obimnim i značajnim zakonskim izmenama. Najvažnija rešenja koja donosi Novi zakon odnose se na: pravne lekove; antikoruptivne mere; zabranu naplate troškova po svim razdvojenih predmetima; nemogućnost značajnih troškova u tzv. budžetskim predmetima; smanjenje naknade za javne izvršitelje; pitanje srazmere; izmene zaštićenog iznosa specifičnih potraživanja; izvršenje na zaradi ili plati, naknadi zarade, odnosno naknadi plate, i na penziji; mogućnost dobrovoljnog umirenja novčanog potraživanja; uvođenje elektronske oglasne table; skraćeni postupak; namirenje potraživanja iz komunalnih i srodnih delatnosti; itd.


Ostali naslovi iz oblasti: Zakoni

Izdavač: Poslovni biro; 2016; Broširani povez; latinica; 21 cm; 280 str.;