knjizara.com
Vojvoda Babunski

Aleksandar Stevanović (autor)

Vojvoda Babunski
1210 din
U korpu

Knjiga o vojvodi Babunskom priča je o poslednjem velikom junaku Stare Srbije. Jovan Stojković, vojvoda Babunski, bio je jedan od najvećih srpskih junaka mračnog i krvavog 20. veka. Još od kobne 1941. godine neprekidno je guran u zaborav, tako da se o njemu u Srbiji danas vrlo malo zna, osim činjenice da je postojao. Ova knjiga je pokušaj da se što detaljnije i verodostojnije osvetli njegov život, koji je uglavnom protekao u krvavoj borbi za oslobođenje i ujedinjenje srpskog naroda.
Vojvoda Babunski je bio izuzetan ratnik, kakav se retko sreće u našoj istoriji. Pušku je no

sio od 1905, kada se hrabro suprotstavio neuporedivo jačoj i brojnijoj bugarskoj terorističkoj organizaciji, koju je sa svojim saborcima za svega dve godine do nogu potukao i ponizio. Na teritorijama na kojima se kretao zaštitio je srpski narod i od turske vlasti i od obesnih Arnauta. U ratovima 1912-1918. uvek je bio u prvim redovima, od bitke na Kumanovu 1912. pa sve do proboja Solunskog fronta 1918. Sve do svoje smrti 1920. godine neumorno je progonio i uništavao neprijatelje Srbije. Najviša srpska i strana vojna odlikovanja najbolje govore o njegovim ratničkim vrlinama.

Građa o vojvodi Babunskom izuzetno je oskudna. Dosta toga je izgubljeno i uništeno, a do preostale, sačuvane građe je jako teško doći. Uz veliku Božiju pomoć u ovoj knjizi je sakupljeno dovoljno toga da se detaljno izloži njegov život i rad. Uz dokumenta iz Arhiva Srbije i Vojnog arhiva u pisanju ove knjige dragocena su bila sećanja samog vojvode Babunskog i njegovih saboraca, naročito vojvode Vasilija Trbića, čuvenog četnika Dragiše Stojadinovića i učitelja Zaharije Đorića.

Nadamo se da će ova knjiga doprineti oživljavanju lika vojvode Babunskog u srpskoj nacionalnoj svesti.Svojim junačkim delima zaslužio je da ga se sećamo.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Balkanski ratovi , Prvi svetski rat
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija, geografija i arheologija

Izdavač: Algoritam; 2. izdanje, 2020; Tvrd povez; ćirilica; 24 cm; 228 str.; 978-86-7662-173-6;