knjizara.com
Vitez ljubavi : izbor iz poezije

Luiš de Kamoiš (autor)

Vitez ljubavi : izbor iz poezije
472 din
U korpu

Knjiga pod naslovom Vitez ljubavi predstavlja izbor iz ljubavne poezije najvećeg lusofonskog pesnika Luiša de Kamoiša. Ovo je ujedno i prvi prevod Kamoišove ljubavne poezije na srpski jezik. Uporedo sa prevodom na srpski, dat je i tekst na portugalskom jeziku. Važno je napomenuti da je u Narodnoj biblioteci Srbije i Biblioteci Matice srpske pohranjeno samo nekoliko izdanja Kamoišove poezije, kao i to da većinu tih pohranjenih dela čine strana izdanja (portugalsko, francusko, nemačko, rumunsko, hrvatsko i slovenačko). Jedini prevod Kamoiša na srpski do sada objavila je Srpska književna zadruga 1981. godine (kol

o 74, knjiga 489) i to ep Luzijade za čiji prevod je zaslužan Đorđe Šaula. Za dva prevoda Kamoišovih pesama zaslužan je i Nikola Milićević, pesma U progonstvu objavljena u Letopisu Matice srpske (1965) i pesma O, s pravom ste se,1 kao i izbor iz Kamoišove poezije koje je odabrala i priredila Ana Stjelja, a koji su objavljeni u časopisima „Koraci“ (2008) i „Mostovi“ (2016). Ovo je jasan pokazatelj da se Kamoiševa ljubavna poezija (osim u kraćim izborima) nije prevodila na srpski jezik, te tako do danas nemamo nijednu celovitu zbirku Kamoišove ljubavne poezije objavljenu na srpskom jeziku.

Ovo izdanje pre svega ima za cilj da srpskoj čitalačkoj publici predstavi ljubavnu poeziju najvećeg portugalskog pesnika čime ujedno daje i izvestan doprinos prevođenju njegovih dela na srpski jezik.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Portugalska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Poezija

61 str.;