Vitez 2

Vitez - čarobnjak

Džin Vulf (autor)

Vitez 2

rasprodato

Dvotomni roman Vitez/Čarobnjak pripada retkim delima koja prevazilaze površinski sloj fantastike i napajaju se sa mitskog vrela. Magični mačevi, zmajevi, džinovi, viteške potrage, ljubav, čast, plemenitost – svi poznati elementi (epske) fantastike dobijaju novi sjaj u ovom majstorskom delu.

Prva polovina putovanja, roman Vitez, vodi tinejdžera iz Amerike u Mitgartr, srednje kraljevstvo sedam fantastičnih svetova. Iznad su bogovi Skaja, ispod su kapriciozni Elfi i neka mnogo opasnija bića. Na putu za Jotunland, dom Ledenih džinova, Ejbl – sada ser Ejbl od Visokog srca – osvaja čuveni mač Eternu, savladavši zmaja koji ga čuva.

Za nagradu je uveden u zamak Valoca, kralja svih bogova Skaja.

Čarobnjak počinje Ejblovim povratkom u Mitgartr na Oblakinji, velikoj kobili boje svog imena. Za Ejbla je prošlo dvadeset godina, dok je u Mitgartru proteklo tek nekoliko meseci. Uz nekolike slabosti, on je sada odrastao čovek i vitez. Takođe je i čarobnjak, mada ga složena zakletva sprečava da koristi svoje magične sposobnosti. Njegovo viteštvo sada je van svake sumnje, pa se predaje ispunjenju zakletvi datih kralju, svojoj ljubavnici, prijateljima, bogovima, čak i neprijateljima. Ejbl mora da uspostavi pravedan poredak među stanovnicima svih sedam svetova postepeno otkrivajući skrivenu svrhu svog života.

Izvanredna fantastika ovih dana često je antitolkinovska, ali Vulf dokazuje da pisac može pripovedati epsku, na mitu zasnovanu priču o časti, odanosti, hrabrosti i veri koja odgovara ovom mračnom vremenu. Čarobnjak je fantastika u najboljem izdanju – odiše otkrovenjem i inspiracijom.
Pablišers vikli

U oštrom kontrastu sa Tolkinovim pristupačnim, jasnim epom, Čarobnjak je zbijena, često misteriozna kreacija koju niko osim Vulfa nije mogao da napiše. „Čarolija i umetnost imaju mnogo toga zajedničkog“, kaže nam Mani, mačak koji govori. Džin Vulf je proveo svoju dugu, plodnu karijeru dokazujući upravo tu misao. U dva obimna toma romana Vitez/Čarobnjak on to još jednom dokazuje, pretvarajući prečesto korišćene materijale tradicionalne fantastike u nešto novo, čudno i nezaboravno.
Vašington post

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Epska fantastika , Američka književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Okean; 2007; latinica; 21 cm; 455 str.; 978-86-7752-049-6;