knjizara.com
Vitamin D : pleotropna funkcija i molekularni mehanizmi delovanja

Ljubomir Stojanov, Borivoj Marjanović, Dragomir D. Branković (autor)

Vitamin D : pleotropna funkcija i molekularni mehanizmi delovanja
3960 din
Stara cena: 4400 din
U korpu

Vitamin D (kalciferol), odnosno njegov aktivni metabolit kalcitriol (1,25(OH)2D), esencijalni je činilac ne samo homeostaze kalcijuma i fosfora, odnosno koštanog i zubnog tkiva, nego i ćelijske proliferacije, diferencijacije i apoptoze, imunske i hormonske regulacije i drugih procesa u organizmu. Njegov biološki efekat, bilo direktan ili indirektan, prisutan je u svim ćelijama našeg organizma. Otuda je njegov optimalni balans od izuzetnog značaja za prenatalni i postnatalni rast i razvoj, kao i prevenciju različitih oboljenja, kako kod dece tako i kod odraslih i starih. Imajući

u vidu ove činjenice, jasno je kakav je značaj ove detaljne i izuzetno dragocene publikacije koju do sada nismo imali na našem jeziku.

Na osnovu navedenih činjenica, kao i ličnog profesionalnog iskustva, smatram da će delo Vitamin D – pleotropna funkcija i molekularni mehanizmi delovanja dobro doći kao izvor izuzetno korisnih i aktuelnih informacija kako zdravstvenim radnicima različitog profila, tako i onima koji nisu u tom svojstvu.

Prof. dr sc Nedeljko Radlović

Nema sumnje da su autori stavili akušere-perinatologe pred mnoge dileme. Serumska koncentracija vitamina D mora da postane deo obaveznog skrininga u definisanju uzroka infertiliteta i drugih stanja koja se ponavljaju i dovode do neuspešnog uspostavljanja i odvijanja trudnoće.

Uz sve komplimente autorima, siguran sam da će monografija biti od velike koristi pedijatrima, neonatolozima, perinatolozima (akušerima i neonatolozima), neurolozima, metabolozima i lekarima drugih interesovanja u razrešavanju nedoumica o molekulskim mehanizmima delovanja vitamina D u pleotropnim funkcijama humanog organizma, kao i da će podstaći dalja istraživanja uloge i mesta ovog nezamenljivog vitamina (hormona) u očuvanju i unapređenju zdravlja dece, adolescenata i osoba u adultnom dobu.

Prof. dr sc Željko Miković

Svedoci smo sve masovnije upotrebe, ali i zloupotrebe ovog vitamina. Preporuke koje dobijamo gotovo svakodnevno iz različitih medija obično se zasnivaju na proizvoljnim i nedovoljno proverenim informacijama koje ne proističu iz stručne medicinske literature. Pred čitaocima je monografija koja na nepretenciozan, jasan način, zasnovan na medicinskim dokazima, približava ulogu i terapijske mogućnosti vitamina D.

Sigurna sam da će lekari posle čitanja ove monografije sa većom ozbiljnošću tumačiti deficit vitamina D sa kliničkog i laboratorijskog stanovišta i da će s većom sigurnošću pristupiti primeni vitamina D u preventivne i terapijske svrhe. Preporučujem da se knjiga obavezno nađe u biblioteci svih pedijatara i ginekologa, a ne sumnjam da će je koristiti lekari svih profila.

Doc. dr sc Maja Đorđević Milošević


Ostali naslovi iz oblasti: Medicina

Izdavač: Službeni glasnik; 2022; Tvrd povez; latinica; 23 cm; 320 str.; 978-86-519-2775-4;