Trenuci istine - motivacija zaposlenih od gubitka do profita

Jan Karlzon (autor)

Trenuci istine - motivacija zaposlenih od gubitka do profita

rasprodato

Dva klesača kamena klešu kocke od granita. Na pitanje šta rade, prvi klesač, nezadovoljan, mrzovoljno odgovara: "Klešem ovaj prokleti kamen u kocke." Drugi, očigledno zadovoljan svojim poslom, ponosno kaže: "Ja sam deo ekipe koja gradi katedralu!"
Tako Jan Karlzon sumira svoje poslovno iskustvo. Radnik koji je u stanju da sagleda celu katedralu i kome je povereno da sâm napravi deo nje, daleko je zadovoljniji i produktivniji od radnika koji pred sobom vidi samo stenu.
A pravi lider je onaj koji ima viziju budućnosti kompanije, prenosi je na druge i inspiriše ih da je ostvare.

Ko je Jan Karlzon?

Sa 32 godine predsednik velikog švedskog organizatora putovanja VINGRESOR, sa 36 godina predsednik aviokompanije LINJEGLYG (najmlađi predsednik jedne aviokompanije na svetu), sa 39 godina na čelu aviokompanije SAS (Scandinavian Airlines System). Sve tri kompanije je preuzeo u trenucima krize, u rekordnom vremenu ih reorganizovao i pretvorio ih u moderne tržišno orijentisane kompanije koje su ostvarivale rekordne profite.
Njegovi uspesi prevazilaze okvire tih kompanija i imaju daleko širi značaj. Shvatajući to, napisao je knjigu "Trenuci istine", u kojoj na veoma jasan i precizan način iznosi suštinu svog pristupa poslovanju.

G. Karlzon smelo tvrdi: najvažnija osnovna sredstva jedne kompanije nisu tehnika i ostala materijalna sredstva, već ljudi ? sopstveno osoblje i klijenti. Od njihovog međuodnosa, koji se konkretno odvija u tim "trenucima istine", zavisi sudbina kompanije. Pokretačka i stvaralačka snaga kompanije dolazi odozdo, sa dna organizacione piramide, a uloga rukovodstva je da tu snagu uobličava i usmerava ka ostvarivanju opšteg cilja koji svi zaposleni osećaju kao svoj sopstveni. A da bi kompanija postala jedinstvena celina koja uspešno ide ka svom cilju, potreban je nov soj rukovodioca ? lider.


Ostali naslovi iz oblasti: Ekonomija

Izdavač: Clio; 1997; Broširani povez; latinica; 130 str.;