knjizara.com
Tesla - duh, delo, vizija

Branimir Jovanović (autor)

Tesla - duh, delo, vizija
1199 din
U korpu

Na putu objavljivanja ove knjige našle su se mnoge prepreke, ali je ona ipak ugledala svetlost dana 2002. godine, u jednoj verziji, i ponovo 2013. godine, u drugoj verziji, odnosno drugom izdanju. Ovo, treće izdanje, razlikuje se od prethodna dva po načinu na koji je autor Branimir Jovanović prikazao delo i lik Nikole Tesle – koristeći temeljan pristup, osvetlio ih je u dosad najširem i najobuhvatnijem luku.

U prvom delu knjige data je istorijska rekonstrukcija Tesline ličnosti i njegovog života. U drugom delu, Tesla je smešten u kontekst izabranih svetootačkih misli i pravoslavnog tumačenja filozofije istorije Žarka Vidovića. Na samom kraju

, autor razmatra ključna pitanja koja se tiču odnosa pravoslavnih intelektualaca, s jedne strane, i agnostika i ateista, s druge strane.

Dragoceni deo ove knjige predstavljaju zapisi Nikole Tesle, preuzeti iz različitih pisama i njegovog dnevnika. U tim zapisima, pored izuzetnog intelektualnog potencijala, otkrivaju se duhovna širina i duševna dubina, kao i nesvakidašnja unutarnja snaga u neodstupanju od ideja i ciljeva koji su proisticali iz njegovih najdubljih uverenja. Sve to jesu odblesci Tesline genijalnosti i vizionarstva.

I posle osam decenija od njegovog odlaska sa ovoga sveta, svedočimo stvarnosti u kojoj sva njegova postignuća čine svetlosni horizont ne samo celog sveta već sveukupnog čovečanstva. Upravo to potvrđuje njegovo stanovište da smrt ne predstavlja kraj, već da duh, delo i vizija najblistavijih umova jesu zalog za večnost.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Nikola Tesla
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Vulkan izdavaštvo; 2024; Broširani povez; ćirilica; 20 cm; 301 str.; 978-86-10-05065-3;