knjizara.com
Tamna voda i druge mračne priče

Kođi Suzuki (autor)

Tamna voda i druge mračne priče
990 din
U korpu

Tamna voda je jedno od najpoznatijih dela K. Suzukija, nagrađivanog japanskog pisca horora, fantastike i naučne-fantastike, čuvenog po romanu-trilogiji Krug, po kom su snimljeni filmovi i serije u Japanu, a kasnije i u Americi. Po jednoj od priča iz ove knjige, takođe je snimljen film, nazvan po naslovu ove zbirke - Tamna voda.Ova knjiga sastoji se od sedam povezanih priča, a sve istražuju ukleta i misteriozna svojstva vode. Priče obrađuju različita okruženja, od urbanih prostora u blizini Tokijskog zaliva, preko izolovanih ostrva i udaljenih podvodnih pec´ina, do bezgraničnog okeana. Za protagoni

ste u ovim pričama, bilo da su na kopnu ili na moru, voda predstavlja izolaciju i zarobljenost, često ih fizički odsecajuc´i od sigurnosti. Štaviše, voda funkcioniše kao prolaz od prošlosti do sadašnjosti, nosec´i predmete ili sec´anja iz njihovog života, natrag na površinu, često sa zastrašujuc´im posledicama…

Kođi Suzuki (1957), jedan je od najznačajnijih i najuticajnijih svetskih pisaca horora i naučne-fantastike. Njegova dela prevedena su na preko dvadeset jezika. Suzuki je posredstvom svojih književnih ostvarenja popularizovao autentične motive iz japanskog folklora.
Čuvena trilogija Krug, po kojoj su snimljeni filmovi (kao i mange, anime i video-igrice) u Japanu i Americi, doživela je veliki uspeh. Po jednoj od priča iz njegove istoimene zbirke pripovedaka Tamna voda, snimljen ?? 2005, kultni film koji je ostavio dubok utisak na zapadnjačku publiku.
Godine 1990. osvojio je nagradu za najbolji naučnofantastični roman za delo Raj, zatim 1996. godine nagradu za mlade pisce Jošikava Eiđi za Spiralu, drugi deo čuvene trilogije Krug. Iste godine nominovan je za prestižnu Naoki nagradu za zbirku horor priča Tamna voda. Ova zbirka je imala toliki odjek da je nominovan čak i za Izumi Kjoka nagradu za književnost. Nekoliko godina kasnije nagrađen je i za naučnofantastični roman Omča. Što se inostranih nagrada tiče, 2012. nominovan je za nagradu Širli Džekson za SF žanr za roman Ivica iz 2008.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Horor , Japanska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Pripovetke

Izdavač: Tanesi; 2021; Broširani povez; latinica; 20 cm; 222 str.; 978-86-81464-61-8;