knjizara.com
Sveti gral makroekonomike

Ričard C. Koo (autor)

Sveti gral makroekonomike
rasprodato

Globalna finansijska kriza i slom ekonomije 2009. godine pojačali su strahove da se iza ugla krije sledeća Velika ekonomska depresija. Iako su kreatori politika širom sveta koristili sve u svojoj moći za borbu protiv recesije, do danas nisu uspeli da uhvate zalet u svojim namerama.

U ovom konkretnom slučaju čini se da se iz prošlosti ne mogu tako jednostavno izvlačiti pouke. Nakon više od sedam decenija, ekonomska struka još nema odgovor na pitanje kako to da je depresija iz 1930-ih bila tako teška i tako dugotrajna. Ben S. Bernanke,

aktuelni predsednik Odbora Saveznih rezervi (Fed), nazvao je uspeh razumevanja Velike ekonomske depresije još i „Svetim gralom makroekonomike”.

U ovoj epohalnoj knjizi Richard Koo smatra da nam je Velika recesija Japana od 1990. do 2005. godine dala vredne sugestije, ne samo o tome kako jedna ekonomija nakon pucanja balona može da upadne u dugotrajnu recesiju, u kojoj će konvencionalne mere ekonomske politike izgubiti svaku delotvornost, nego i o precizno definisanom spletu ekonomskih mera nužnih da bi se jedna ekonomija izvukla iz ovog oblika recesije.

Koo smatra da zapravo postoje dve faze ekonomije, obična (ili yang) faza, u kojoj privatni sektor maksimizuje dobit, i faza nakon pucanja balona (ili yin), u kojoj privatni sektor minimizuje dobit ili popravlja štetu u svojim bilansima. Iako je konvencionalna ekonomika korisna u analizi ekonomija faze yang je manje delotvorna u objašnjenju fenomena kao što je „zamka likvidnosti” tipična za ekonomije faze yin. Razlika između faza yin i yang takođe objašnjava zbog čega neke politike dobro funkcionišu u nekim situacijama, ali ne i u drugim. Zaista, nudi ključno utemeljenje u makroekonomici koje nam nedostaje još od vremena Keynesa.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Ekonomika
Ostali naslovi iz oblasti: Ekonomija

Izdavač: Mate; 2015; Broširani povez; latinica; 24 cm; 360 str.; 978-953-246-223-4;