knjizara.com
Svet bez gospodara

Momčilo Pudar (autor)

Svet bez gospodara
rasprodato

U knjizi Svet bez gospodara, autor pokušava da odgovori na mnogobrojna i sudbinska pitanja sa kojima se čovečanstvo sučeljava na smeni dva milenijuma, a da je malo ko siguran i sposoban da kaže kuda će se zaputiti svet, razapet kao na krstu: zapad – istok, sever – jug, bogati i siromašni, jaki i nemoćni... U obimnoj, dokumentovanoj i nadahnutoj analizi našeg vremena, Pudar se latio đavolski teškog posla da odgovori na neka od tih pitanja, da ukaže na dileme i trendove koji muče današnji svet. Kao retko ko, pogotovo na našoj publicističkoj areni, Pudar je u knjizi na duboko analitičan način ušao u muke, rizike i nade savremenog čovečanstva.
Svet u kojem živimo,

kaže on, nije dobar svet. Pun je straha, nepravde, siromaštva i neizvesnosti. Svi misle da ga treba menjati. Ali, kako? Jedino znanje i kosmopolitizam, a ne nikako politika, ideologija, bombe i vere, mogu da krče put prosperiteta modernog društva. Naša planeta je smrtna, u opasnosti je njen opstanak, njeno zdravlje, njeno bogatstvo, njeni ljudi. Njoj ne preti božja apokalipsa, ni nuklearno samoubistvo. Planeti preti čovek. Alber Kami bi rekao: „Došlo je vreme da spasavamo, a ne da menjamo svet“.
Kada čitalac stigne do poslednje stranice ove knjige i zatvori njene korice, neće mu biti prijatno, a još manje će osetiti olakšanje. Slika sveta koju nam je tako sveobuhvatno i dubinski predočio Pudar neće nikog obradovati, niti ga učiniti ravnodušnim. Neimarski i rušilački genije čoveka, taman kada je poverovao da je zagospodario prirodom i osvojio tehničke veštine za bolji život ljudi, doveo je u pitanje i planetu Zemlju i srećan život na njoj. Danas su se pred čovečanstvom, kao nikada u njegovoj istoriji, isprečili sudbinski izazovi njegove budućnosti. Čovek je u stanju, rekao bi autor, da kao i uvek u istoriji, iz tog lavirinta izađe kao pobednik. To 21. vek od njega očekuje. (Borislav Lalić)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Međunarodni odnosi , Spoljna politika , Svetska, globalna politika
Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Službeni glasnik; 2010; Broširani povez; ćirilica; 23 cm; 306 str.; 978-86-519-0503-5;