Sumrak zapada

Kristofer Koker (autor)

Sumrak zapada

841 din

Stara cena: 990 din

U korpu

Kristofer Koker je profesor međunarodnih odnosa na "London School of Economics and Political Science", i gostujući profesor na "Staff College", u Oslu. Autor je brojnih knjiga iz oblasti međunarodnih odnosa, i savetnik je nekoliko save to davnih agencija britanske Konzervativne partije.
Knjiga Sumrak Zapada daje uvid u nastanak, razvoj i krizu pojma Zapada, prevashodno među Evropljanima i Amerikancima. Zapadni savez otelotvoren je kroz anglo-američko savezni štvo tokom dvaju svetskih ratova. NJegov najvidljiviji izraz bio je Severno atlantski pakt. Ali, atlanticizam nikada nije doveo do ustanovljenja atlantske zajednice.

Identitet Zapadnog saveza zato je došao u krizu kada je nestalo „drugo“ koje ga je držalo na okupu – Sovjetski Savez. Prateći razvoj ideje Zapada od Getea, Hegela i Berka do svetskih političara i mislilaca iz devedesetih godi na XX veka autor je ustanovio nesumnjivu misaonu prazninu i krizu koja je počela da okružuje ovaj pojam krajem prošlog veka. Tradicionalan pojam Zapada ušao je u sumrak. Time se otvara put, ali i velika neizvesnost, za rađanje novog Zapada koji bi morao da bude u dijalogu sa drugim kulturama i sopstvenim nasleđem.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Međunarodni odnosi , Evropa , SAD , Međunarodni konflikti , Istorija kao nauka , Teorija i filozofija istorije , Svetska, globalna politika , Spoljna politika , Sociologija kulture , NATO
Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Dosije; 2006; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 222 str.; 86-7738-042-6;