knjizara.com
U traganju za istorijom - ciljevi, metodi i novi pravci u proučavanju savremene istorije

Džon Toš, Šon Lang (autor)

U traganju za istorijom - ciljevi, metodi i novi pravci u proučavanju savremene istorije
1870 din
Stara cena: 2200 din
U korpu

Knjiga je nezaobilazan uvod u bolje shvatanje istorijskog metoda. U četvrto izdanje koje je sada prevedeno i na naš jezik uneto je mnoštvo detalja koji studentima olakšavaju korišćenje knjige: odrednice osnovnih pojmova, biografije znamenitih ljudi i sažeti opisi važnih događaja. Detaljno su obrađene teme poput: istorijske svesti, upotrebe istorije, istorijskih izvora, njihovo tumačenje i primena, odnos istorije i društvene teorije, teorije značenja i ulogu usmenog predanja. U knjizi se,

takođe, nalazi odličan pregled složenih i, ponekad, spornih pitanja, kao što su, na primer: zašto i kako proučavamo istoriju, koja su ograničenja istorijskih dokaza, kakva se istorija piše danas, koji je značaj postmodernizma, koliko se sadašnja tumačenja razlikuju od prethodnih.

Ovu knjigu treba toplo preporučiti svim studentima koji tragaju za opštim uvodom u istoriju kao nauku. Lako će je čitati i obični čitaoci koje zanima šta se danas zbiva s istorijom.
British Book News

Džon Toš je profesor istorije na univerzitetu Roehampton u Londonu. Autor je više studija među kojima se ističu Manliness and Masculinities in Nineteenth-Century Britain: Essays on Gender, Family and Empire (2005), Masculinities in Politics and War: Gendering Modern History (2003) i Historians on History: A Reader (2000).
Šon Lang je istraživač na Politehničkom univerzitetu Anglije. Osim toga, direktor je Udruženja istoričara za unapređenje nastave istorije u srednjim školama.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Istorija kao nauka , Teorija i filozofija istorije
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Clio; 2008; Tvrd povez; ćirilica; 24 cm; 392 str.; 978-86-7102-288-0;