knjizara.com
Celuloidna apokalipsa - kako je Amerika naučila da brine i da se plaši A-bombe

Vladimir Ajzenhamer (autor)

Celuloidna apokalipsa -  kako je Amerika naučila da brine i da se plaši A-bombe
1287 din
Stara cena: 1430 din
U korpu

Autor čitaoce vodi na uzbudljivo i dramatično putovanje graničnim predelima između strateške zbilje i nuklearne fikcije druge polovine XX veka – putovanje u jednakoj meri edukativno, koliko i zabavno i zastrašujuće.

Prof. dr Zoran Jeftić

Doktor Ajzenhamer je u knjizi koja je pred vama postavio dva cilja: da pokaže kako je kinematografija posvećena nuklearnom ratu i MAD doktrini doprinela tome da se nuklearni rat i međusobno nuklearno uništenje nikada ne dogode; te da ponudi opšti istraživački model povratne sprege nuklearnog odvraćanja i popularne kulture.

Prof. dr Marta Zorko

>
Secirajući narativ uzbune na primeru Kjubrikovog Doktora Strejndžlava, autor nam ukazuje na činjenicu da samo tanka linija deli satirični prikaz politike nuklearnog zastrašivanja od njene mračne realnosti iz šezdesetih godina XX veka. U analizi Kramerovog filma Na plaži autor se bavi narativom uništenja unutar konteksta svakodnevice potrošačkog društva i pitanjem kako se ono suočava sa nepodnošljivom teskobom psihološke atmosfere iščekivanja nadolazeće smrti i kraja civilizacije. Šafnerova Planeta majmuna pak daje autoru priliku da postapokaliptični narativ sagleda u svetlu mračne fantazije, koja gledaoca stavlja pred ogledalo sa pitanjem: da li nas ljude nemoralnost borbe za nadmoć čini gorim bićima od životinja, te kako bi to izgledalo kada bi one mogle da nam uzvrate inteligencijom poput naše.

Dr Srđan Korać

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Međunarodni odnosi
Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Službeni glasnik; 2024; Broširani povez; latinica; 24 cm; 170 str.; 978-86-519-2998-7;