knjizara.com
Model saradnje nordijskih zemalja

Marina Jovićević (autor)

Model saradnje nordijskih zemalja
792 din
Stara cena: 880 din
U korpu

Imao sam zadovoljstvo da budem mentor doktorske disertacije „Regionalna i evropska saradnja – model saradnje nordijskih zemalja“, autorke Marine Jovićević, na osnovu koje je sačinjena knjiga Model saradnje nordijskih zemalja.
Reč je, bez sumnje, o odličnom istraživačkom radu. Njegov predmet je svestrana analiza modela saradnje – svih oblika te saradnje – država nordijskog regiona, radi potvrde hipoteze da je u pitanju poseban i jedinstven model regionalne saradnje. Posebno impresion

ira širina zahvata, koja se retko sreće u radovima ovog tipa, ali je zanimljivo da ona nije ugrozila uravnoteženost teksta, jer svaki deo može da se čita i koristi nezavisno od drugog, u zavisnosti od interesovanja čitaoca, a zajedno oni daju kompaktnu celinu.
Marina Jovićević se ovim radom promovisala u najboljeg poznavaoca ne samo nordijske saradnje nego verovatno i nordijskog regiona uopšte u našoj zemlji. Ovaj rad nije, međutim, tradicionalan rad stranca napisan o jednoj temi u udaljenom regionu; on je dobrim delom pisan „iz unutrašnje perspektive“, na osnovu više nego očiglednog odličnog poznavanja teme, ali i ličnog iskustva.
Monografija Model saradnje nordijskih zemalja na više od 300 pažljivo ispisanih stranica, s obimnom literaturom, biće dobra osnova za naredna istraživanja tema regionalne saradnje i nordijskog regiona. Nadam se da će ona ujedno biti i inspiracija političarima s Balkana da pokušaju da u našem regionu upotrebe neke od oblika nordijskog modela saradnje.
Prof. dr Jovan Teokarević

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Međunarodni odnosi , Spoljna politika
Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Službeni glasnik; 2015; Broširani povez; ćirilica; 23 cm; 366 str.; 978-86-519-1874-5;