knjizara.com
Švajcarski lekari u Srbiji u vreme balkanskih i Velikog rata: 1912-1915

Aleksandar S. Nedok (autor)

Švajcarski lekari u Srbiji u vreme balkanskih i Velikog rata: 1912-1915
1100 din
U korpu

Danas u već prilično obilnoj tekovini, usled probuđene zainteresovanosti poslednjih decenija da se osvetli sanitetska prošlost srpskog naroda u burnim vremenima XX veka i strano učešće u njima, vidno je izostalo osvrtanje na udeo švajcarskih lekara u pomoći ranjenicima i bolesnicima tokom balkanskih ratova (srpsko-turski 1912/13. i srpsko-bugarski 1913) i prvoga dela Velikog rata 1914/15, i sa druge strane činjenica da i danas od njih imamo sačuvana vrlo vredna i živa svedočenja u vidu objavljenih i sačuvanih radova po časopisima i monografijama, što nije bio slučaj sa učesnicima iz drugih neutralnih i savezničkih država.

Čitalac će u

delovima ovoga „kolaža” imati prilike da se upozna i sa delatnostima humanitaraca lekara, medicinskih sestara i bolničara poteklih iz te i takve Švajcarske i da iz njihovih pisanih radova sazna pojedinosti o tome, a na kraju i sa njihovim ličnim biografijama koje sam uspeo da složim, uz žal što su nam neki od njih ostali personalno nepoznati uprkos trudu da se do njih dođe blisko ličnim kontaktom sa kolegama iz Švajcarske ili uvidom u švajcarske leksikone.

I najzad, što se Srbije tiče, švajcarski lekari koji su u njoj radili u ratno vreme, održali su po povratku u Švajcarsku obilje javnih i stručnih predavanja u više mesta.

Nadam se da će se čitalac složiti, da su ovi plemeniti ljudi, najvećim delom na početku svoje lekarske karijere, došli u civilizacijski potpuno nepoznatu sredinu koja se našla u ratnim kovitlacima i da su joj nesebično davali sve što su znali i mogli.

I danas je nepoznato koliko je tačno tih ljudi i žena bilo, navode se dva okvirna podatka, prvi za balkanske ratove (oko 40 lekara) i sveukupno (preko 70). Iz ove knjige čitalac će upoznati deo njih.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Srbija 1912-1915 , Medicinske misije , Švajcarski lekari
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2023; Tvrd povez; ćirilica; 21 cm; 161 str.; 978-86-515-2098-6;