knjizara.com
Suoči se

Debi Hari (autor)

Suoči se
rasprodato

Muzičarka, glumica, aktivistkinja i ikoničko lice njujorškog poimanja reči „kul“, Debi Hari je predvodnica sastava Blondie, benda koji je stvorio novi zvuk prožimanjem svetova roka, panka, diska, regea i hip-hopa u nekim od najomiljenijih pop pesama svih vremena. Bila je i muza i saradnica nekih od najodvažnijih i najvažnijih umetnikau protekle četiri decenije.
U Suoči

se pratimo hronologiju Debinog života od detinjstva, preko mladosti i odlaska u Njujork, slave i komercijalnog uspeha, heroinske zavisnosti i bankrota, životnog i umetničkog partnerstva sa Krison Stajnom, raspada benda, raznovrsne i plodne glumačke i solističke karijere, trijumfalnog kambeka benda, respektabilnog aktivističkog angažmana. Suoči se je filmska priča o ženi koja se sama probila u životu sledeći svoj put i postavila standarde za naraštaje umetnika koji su išli njenim stopama – memoari su koji su živopisni kao i ona čiji su.
U zadivljujućoj mešavini visceralnog, produhovljenog pripovedanja i zapanjujućih vizuala, Suoči se prevazilazi standarde muzičkih memoara pružajući svestran portret.
Suoči se kroz intimne detalje oslikava žestinu, oporu ustreptalost i slavne dane njujorške scene iz 1970-ih, na kojoj su Blondie nastupali rame uz rame sa Ramonsima, sastavima Television i Talking Heads, Igijem Popom i Dejvidom Bouijem…. Estetski zasenjujuća, sa obiljem prvi put viđenih fotografija, ilustracija i fan arta, Suoči se otelovljuje lični svet i umetnički senzibilitet Debi Hari.
Igrala sam se idejom da budem izrazito ženstvena žena koja predvodi muški rok sastav u pretežno mačo igri. U pesmama sam govorila ono što pevačice u to vreme zaista nisu izgovarale. Nisam se pokoravala ili ga molila da se vrati, razbijala sam ga, šutirala, sebe samu razbijala. Moj lik Blondi bio je lutka na naduvavanje, ali s mračnom, provokativnom i agresivnom stranom. Preigravala sam ga, a opet sam bila ozbiljna.


Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Beopolis; 2022; Broširani povez; latinica; 21 cm; 352 str.; 978-86-6463-018-4;