Strindberg : jedan život ; Noć tribada ; Proces protiv Gospođice Julije

Per Ulov Enkvist (autor)

Strindberg : jedan život ; Noć tribada ; Proces protiv Gospođice Julije

1402 din

Stara cena: 1650 din

U korpu

„Opšti problem koji se javlja kada čitamo Augusta Strindberga jeste šta je od svega toga bio njegov pravi život, a šta stvaralaštvo, šta san, kao i šta se to krije iza Strindbergovih različitih lica? Kod njega su se život i pisanje sjedinili u naročito velikoj meri, što je uvek predstavljalo problem onima koji su hteli da rastumače njegova dela. Neki kažu da treba čitati samo njegova dela.

Drugi pak tvrde da je inscenirao čitav svoj život, uključujući i katastrofe, kako bi dobio građu da stvara umetnička dela; svakako je to skoro pa budalaština – skoro – ali jeste postavka za tu zbrku što tako usrdno pogađa sve koji bi da tumače vezu između života i pisanja Augusta Strindberga.“
Per Ulov Enkvist

Savremeni švedski pisac Per Ulov Enkvist u biografskom romanu Strindberg. Jedan život, pozorišnom komadu Noć tribada i eseju Proces protiv Gospođice Julije, tematizuje brojne životne drame svog znamenitog zemljaka, Augusta Strindberga (1849–1912), jednog od najvećih modernih dramskih pisaca. Strindbergova sabrana dela obuhvataju oko 50 tomova, a njegov burni život je često predstavljao podlogu za njegove romane, pozorišne komade i svakako pisma. Enkvist se naročito bavi njegovim kontroverznim odnosom prema ženama (Strindberg se ženio tri puta) i riskantnim političkim životom i aktivizmom (nakon jednog suđenja bio je prinuđen, barem po vlastitom osećanju, da napusti Švedsku i ode u političku emigraciju) i baca svetlost na jednog prilično nepoznatog Strindberga, raspetog između osuda i pohvala, između vlastitih strasti prema ženama i mizoginije, politički naprednih ideja i reakcionizma, kritike crkve i religije i pada pod uticaj iracionalizma pred kraj života.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Švedska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Drama

Izdavač: Karpos; 2015; Broširani povez; latinica; 20 cm; 329 str.; 978-86-6435-014-3;