knjizara.com
Knjiga o Blanš i Mariji

Per Ulov Enkvist (autor)

Knjiga o Blanš i Mariji
rasprodato

Blanš Vitman živela je tri života.
U mladosti kao „kraljica histeričarki" i omiljena pacijentkinja svetski čuvenog neurologa Šarkoa, krajem XIX vekadirektora bolnice Salpetrijer u Parizu. Potom kao asistentkinja Marije Kiri, dobitnice dve Nobelove nagrade, u čijoj laboratoriji prisustvuje istorijskim naučnim otkrićima. I na kraju - dok leži na samrti amputiranih udova, osim ruke kojom piše - Blanš ispisujeovu priču.
I Marija Kiri živela je tri života.
Najpre svoju poljsku, skoro zaboravljenu mladost. Zatimživot svetski poznate naučnice koja je dosegla sve: Ijubav, uspeh o kome žena onog vremena nije mogla ni da sanja, slavu... Najzad, život prelj

ubnice koja je gotovo sve izgubila. Albert Ajnštajn, Sigmund Frojd, Emelin Pankherst među onima su koji dodaju autentičnosti ove moćne priče u kojoj Enkvist u jednom od svojih najličnijih romana, sjedinjujući fikciju i faktografiju, priča o odnosu dve izuzetne žene, naučnim otkrićima, smrti, umetnosti i Ijubavi.

„Enkvist prikazuje tužno sestrinstvo dve žene koje su groteskno patile zbog Ijubavi i svog dela kome su posvetile život..."
Tajms

„Među savremenim romanopiscima, on je jedan od najboljih istražitelja Ijudske duše."
MeJIon sandej

„Intenzivna, perverzna i fascinantna biografska fikcija."
Sandej telegraf

„Veoma zanimljivo, gustiozno štivo u kome će uživati pametan čitalac."
Gardijan

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Švedska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Evro Book; 2. izdanje, 2008; latinica; 20 cm; 210 str.; 978-86-505-0796-4;