knjizara.com
Strategijski menadžment - analiza, izbor i promena

Momčilo Milisavljević (autor)

Strategijski menadžment - analiza, izbor i promena
2290 din
U korpu

Strategijski menadžment je upravljački proces stvaranja strategijske vizije, određivanja ciljeva i stvaranja strategija kao načina ostvarenja tih ciljeva. Bazična karakteristika strategijskog menadžmenta je njegova vrednosna orijentacija.
To znači da upravljanje procesom stvaranja, ispo­ruke i zadržavanja dela vrednosti za preduzeće neposredno doprinosi ostvarenju strategijskih ciljeva. Menadžment mora da obrati pažnju ne samo na finansijsko već i na strategijsko zdravlje preduzeća.
Strategijski menadžment obuhvata tri područja aktivnosti: strategijsku analizu, strategijski izbor i strategijsku promenu. Strategijska an

aliza je potrebna da bi preduzeće zaista razumelo zbivanja u sredini, posebno na tržištu svojih proizvoda i usluga. Strategijski izbor se oslanja na strategijsku analizu na osnovu koje se stvara strategijska vizija koja omogućava izbor i razmatranje realnih alternativnih pravaca akcije i izbor onoga što je najpovoljnije u datim okolnostima. Strategijska promena je svrha strategijske analize i strategijskog izbora. Ukoliko promena izabranog strategijskog pravca akcije ne dovede do željene strategijske pozicije, poslovna aktivnost se ne može oceniti pozitivno. Strategijski menadžment je neophodan preduzećima svih delatnosti koja se suočavaju sa promenljivom i kompleksnom poslovnom sredinom (okruženjem) u nastojanju da obezbede opstanak i željenu strategijsku poziciju na ciljnom tržištu.
Svrha ove knjige je da objasni proces strategijskog menadžmenta kao dinamične i pragma­ti­čno orijentisane akademske discipline. Izmene i dopune u drugom izdanju su, pre svega, rezultat promena u teoriji i praksi. Knjiga je namenjena, pre svega, menadžerima i studentima koji izučavaju menadžment.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Strateški menadžment
Ostali naslovi iz oblasti: Menadžment

Izdavač: Data status; 2. izdanje, 2017; Tvrd povez; latinica; 24 cm; 714 str.; 9788674784877;