knjizara.com
Redefiniranje globalne strategije
Prelazak granica u svetu u kojem su razlike još uvijek važne

Pankaj Ghemawat (autor)

Redefiniranje globalne strategije
rasprodato

U našoj se pretpostavljenoj globalizovanoj ekonomiji poslovnim subjektima savetuje da posluju prekogranično kao da je celi svet ravan i kao da ne postoje stvari koje ga čine različitim. Naposletku, svet ipak nije tako ravan. Poslovni subjekti koji ne uzimaju u obzir specifične političke, kulturne i ekonomske razlike osuđeni su na propast. Knjiga Redefiniranje globalne strategije profesora i savetnika za strategiju Pankaja Ghemawata nudi pogled na globalizaciju zasnovan na stvarnosti kao i na praktičnim instrumentima koji pomažu u postizanju profitabilnosti u prekograničnom poslovanju. Suprotsta

vljajući se uobičajenom stajalištu o globalizaciji, Ghemawat tvrdi da je svet ustvari "poluglobaliziovan". Kroz razumljivu analizu, baziranu na činjenicama objašnjava da je globalno poslovno okruženje definisano razlikama koje donose granice. Koristeći detaljne primere uspeha i posrtanja najmoćnijih svetskih kompanija, Redefiniranje globalne strategije daje praktična sredstva za upravljanje kojima želi pripomoći poslovnim subjektima u stvaranju vrednosti iz prekograničnog poslovanja:
CAGE obrazac za udaljenosti – Razlike među državama mogu se meriti kroz kulturne, administrativne, geografske i ekonomske dimenzije. Razumevanje onih dimenzija udaljenosti koje su najvažnije za vašu industriju pomaže pri utvrđivanju prepreka koje vaša globalna strategija mora nadvladati, kao i mostove koje je potrebno izgraditi za pomirenje tih prepreka.
ADDING bodovna lista vrednosti – Zavedene veličinom i pretpostavkom o ekonomijama razmera, kompanije se upuštaju u prekogranično poslovanje bez stvarnog analiziranja kako na njihove ekonomije utiču razlike koje postoje među tržištima. ADDING lista vrednosti pomaže poslovnim subjektima da stvore dodatnu vrednost, a ne samo povećaju obim poslovanja.
AAA trougao – Postoje tri uopštene strategije za suočavanje s prekograničnim razlikama: adaptacija za prilagođavanje razlikama, agregiacija za prevladavanje razlika, kao i arbitraža za ostvarivanje dobiti iskorišćavanjem neizbežnih neravnoteža između tržišta. Ove strategije značajno proširuju prostor globalne strategije u odnosu na pristup da je ista strategija pogodna za sve situacije. Omogućavanjem strateških instrumenata i pristupa "korak po korak" za stvaranje dobiti iz međunarodne ekonomije, redefinisanje globalne strategije pomaže poslovnim subjektima da izvuku najviše koristi iz našeg poluglobalizovanog sveta.
“Pankaj Ghemawat stvorio je važan strategijski vodič za lidere u globalno integriranim preduzećima dvadeset i prvog veka. Njegov analitički instrumentarij je i vizionarski i pragmatičan – svestan šire istorijske  uslovnostii globalizacije, ali utemeljen na praktičnim odlukama koje poslovni lideri moraju donositi. Njegova upozorenja o “poluglobalizaciji” daju korisno podsećanje da se opsežne promene takvog tipa ne događaju preko noći. Utemeljivši svoje analize na studijama slučajeva iz stvarnog sveta i pažljivo izabranim ekonomskim pokazateljima, Ghemawat pomaže direktorima i liderima da donose mudre odluke vezane uz jedan od najvažnijih izazova s kojim se suočavamo”.
SAMUEL J. PALMISANO, predsednik uprave i glavni izvršni direktor, IBM Corporation
“Pankaj Ghemawat je jedan od retkih pojedinaca koji kombinuju svetski nivo teorije s dubokim poznavanjem poslovne prakse. Redefinisanje globalne strategije bavi se krucijalnom ravnotežom između lokalnog i globalnog, koja često određuje uspeh u rastućoj globalnoj ekonomiji”.
MICHAEL PORTER, profesor na Bishop William Lawrence University, Harvard Business School

“Uočavajući razlike u industrijama i specifičnim pogledima kompanija na globalizaciju, Pankaj Ghemawat daje ključne uvide i provokativne impulse za razmišljanje svim sadašnjim donosiocima odluka. Za sve koji imaju cilj da ostvare pune potencijale globalizacije, jasno potvrđuje: svet nije ravan!”.
PROF. DR. ULRICH LEHNER, predsednik Poslovnog odbora, Henkel KGaA, Nemačka
“Međunarodna preduzeća moraju mnogo dublje da razmišljaju o tome kako će koordinisati svoja poslovanja po svetu. Pionirsko delo Pankaja Ghemawata nudi sasvim novi pristup tome kako se suočiti s tim kritičnim izazovom”.
JOSÉ IGNACIO GOIRIGOLZARRI, predsednik i direktor, BBVA
“U knjizi Redefiniranje globalne strategije Pankaj Ghemawat s pravom prepoznaje svet u kojem živimo kao onaj koji je samo ‘poluglobalizovan’. Na toj definiciji izgrađuje vrlo vredne i inovativne okvire za razvojne strategije internacionalizacije i stvaranja globalnih vrednosti. Knjiga pruža sveobuhvatno sagledavanje jednog od najvažnijih pitanja kojim se bavi poslovna zajednica”.
RATAN TATA, predsednik, Tata Group

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Strateški menadžment
Ostali naslovi iz oblasti: Menadžment

Izdavač: Mate; 2010; Tvrd povez; latinica; 24 cm; 300 str.; 978-953-246-107-7;