knjizara.com
Međunarodna logistika

Slobodan Aćimović, Veljko M. Mijušković (autor)

Međunarodna logistika
2985 din
U korpu

Knjiga Međunarodna logistika u fokusu analize ima povezivanje kritičnih komponenti unutar lanca snabdevanja, od mesta proizvodnje do mesta potrošnje, kako bi se obezbedila pravovremena i efikasna distribucija potrebnih dobara bilo gde na svetu, uz neophodan uslov da pomenuta dobra prelaze granicu bar jedne države. Upravljanje međunarodnim logističkim operacijama stoga pretpostavlja veoma složenu i zahtevnu koordinaciju velikog broja aktera i procedura koje su uključene u ovaj proces. Pomenuta koordinacija odnosi se na veći broj elemenata koji se analiziraju. U prvom

planu je svakako konfiguracija međunarodne logističke mreže koja podrazumeva izbor ruta kretanja i oblika transporta, zatim organizacija logističkih aktivnosti u smislu poručivanja robe, skladištenja i upravljanja zalihama u čvorištima poslovanja, te uvažavanje troškovnih i vremenskih komponenti, kao stalno prisutnih limitirajućih faktora. Dodatna složenost međunarodnih logističkih operacija koja je predmet preokupacije u analizi odnosi se na premošćavanje barijera koje sa sobom nosi poslovanje na globalnom nivou- od razlika u načinu poslovanja, metrikama uspeha, nivou razvoja poslovne i informacione infrastrukture, pa sve do valutnih, jezičkih i kulturološko-socioloških diskrepanci koje ove operacije mogu sa sobom nositi.

Danas, na početku treće decenije XXI veka javljaju se novi trendovi i izazovi koji prete da složenost međunarodnog logističkog poslovanja podignu na dodatno viši nivo. Dati trendovi i izazovi odnose se na neophodnost implementacije održivih, ekoloških ili zelenih rešenja u poslovanje, primenu automatizacije, robotizacije i veštačke inteligencije, umrežavanje uređaja na bazi koncepta interneta stvari, revoluciju poslovanja primenom blokchain tehnologije, energizovanje poslovnih filozofija poput city logistike i humanitarne logistike, uspevanje da se održi nesmetanost globalnih logističkih operacija u ekstremnim okolnostima poput globalne pandemije virusa COVID 19 i slično. Neka od prethodno otvorenih pitanja delom su odgovorena materijom koju ova knjiga pokriva.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Strateški menadžment
Ostali naslovi iz oblasti: Menadžment

Izdavač: Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu; 2020; Tvrd povez; latinica; 24 cm; 241 str.; 978-86-403-1629-3;