knjizara.com
Stihovi ponosa
izbor iz poezije

Florbela Ešpanka (autor)

Stihovi ponosa
550 din
U korpu

Knjiga „Stihovi ponosa“ portugalske pesnikinje Florbele Ešpanke predstavlja izbor iz njene poezije koja je nastala u periodu od 1919. godine kada je objavljena njena prva zbirka poezije „Livro de Mágoas“, potom zbirke „Livro de Soror Saudade“ pa sve do 1931. godine kada je posthumno objavljena njena zbirka „Charneca em flor“. Naslov čitave zbirke je preuzet iz naslova Ešpankine pesme „Versos de orgulho“, koji možda na najbolji način sublimira lični te duhovno-misaoni diskurs njene poezije.
Kao pesnikinja veoma tr

agičnog životnog usuda (nalik na usud američke pesnikinje Silvije Plat), Ešpanka je u svoju poeziju utkala sve svoje misli, slutnje, patnju i lične emotivne nesreće koje je čuvala doboko u sebi. Ta duboka misaonost, otvorenost u izrazu ali i naglašeni ponos jedne vanvremenske žene, odrazili su se na njenu poeziju i u potpunosti je oblikovali.
Izbor iz poezije „Stihovi ponosa“ upravo odražavaju Ešpankin lični, ali i poetski svet. U ovaj izbor uvršteni su neki od njenih najčuvenijih stihova. Kako se teme i motivi njenih pesama ponavljaju, izabrani su oni stihovi koji na najpoetičniji način progovaraju o Ešpankinoj pesničkoj okupaciji: ljubavi, žudnji, patnji, smrti, poeziji.Ova zbirka poezije se simbolično objavljuje povodom jubileja – 90 godina od kada je (posthumno) objavljena poslednja zbirka poezije Florbele Ešpanke. Publikovanje ove knjige pomogao je portugalski Institut Kamoiš u saradnji sa Upravom za knjigu, arhiv i biblioteke.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Portugalska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Poezija

Izdavač: Ana Stjelja - izdavač; 2021; Broširani povez; ćirilica; 21 cm; 37 str.; 978-86-81396-10-0;